Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora samo seljacima u sustavu PDV-a

Država smislila kako smanjiti poljoprivredne poticaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seljaci bi mogli biti prve žrtve štedljivog Vladinog proračuna za 2010.- tu godinu. Država se dosjetila kako smanjiti iznose za poljoprivredne poticaje.

Potporu će od prvoga siječnja iduće godine moći dobiti samo seljaci u sustavu PDV-a. Tako će jednim administrativnim potezom država uštedjeti oko milijardu kuna, a bez državnih će subvencija ostati oko 170 tisuća hrvatskih poljoprivrednika.

Pročitajte i ovo Baranjsko crveno zlato - 1 unosan posao Zbog crvenog zlata u Baranji isplati se ostati u Hrvatskoj: "Sve se proda, i to brzo" Dragan Majić, stočar bez zemlje 16 godina bez zemlje Doveo stado na neobrađenu državnu zemlju pa se sam prijavio DORH-u: "Neću i ne mogu više ovako živjeti! Ovdje se radi o ljudskim životima"

Zadnja sjetva po starim pravilima.Na godinu će država s potporama biti štedljivija. 'najavljuju da će potporu dobiti samo seljaci u sustavu PDV-a, a 70 do 80 posto seljaka uopće nije u sustavu PDV-a. Oni mogu računati na propast', rekao nam je ratar Stjepan Herega.

Takvih je više od 170 tisuća.Novim zakonom država kratkoročno spašava proračun,smatraju Slavonci,ali dugoročno,to će joj se obiti o glavu. 'To prijeti da će velike površine osteti nezasijane, a na taj način osiguravamo brzi ulazak stranih roba na naše tržište. Da, uvoz.', kaže Željko Kraljičak, osječko-baranjski dožupan.

Do rujna smo za hranu potrošili dvije milijarde dolara

A uvozom hrane Hrvatska ruši rekorde. Do rujna smo potrošili dvije milijarde dolara. Država zaradila na PDV-u i carinama,a seljaci - propali.

Manji poticaji i niske cijene - smatra poljoprivrednik Ivan Alardović , jednostavno ne idu zajedno. 'Ja bih bio sretniji kad bi cijene proizvoda bile veće, bez subvencija. Mislim da bi i produktivnost bila veća', rekao nam je Alardović

Kresanjem poticaja država bi mogla uštedjeti oko milijardu kuna.No, seljacima nije isplatila niti prošlogodišnje poticaje, pa na njima štedi već pune dvije godine.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene