Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVEĆANJE NAJMA

Zbog ovog bi poteza države mnogi mogli staviti ključ u bravu obiteljskih obrta koji su (dosad) poslovali desetljećima

Zatvoren obrt (Foto: Dnevnik.hr)
Zatvoren obrt (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obrtništvo, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obrtništvo, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obrtništvo, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Obrtništvo, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zatvoren obrt (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Kao da starim zanatima nije dovoljno teško opstati, novi udarac zadala im je država. Krojači, krznari, postolari, urari koji su u državnom poslovnom prostoru najam će plaćati tri, pet ili čak deset puta više nego do sada. Za mnoge bi to moglo značiti zatvaranje radionice, a riječ je o obiteljskim poslovima koji postoje već desetljećima.

Postolarski posao započeo je Vjekoslavov djed prije 82 godine, a on se njime i danas bavi. Međutim, ističe Vjekoslav Igrec, stari je to zanat koji danas teško opstaje.

Pročitajte i ovo Veći broj obrtnika - 1 Svjetla budućnost Priča o tri generacije obrtnika: ''Biti mlada obrtnica je zanimljivo i uzbudljivo'' Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri...

"Godina 2008. bila je zadnja dobra godina, ali smo opstali", rekao je Igrec.

Osim problema na tržištu, za prostor u kojem su njegove cipele već desetljećima, vlasnik - država - povećao je najam.

"Plaćao sam ga oko 11.000 kuna godišnje, a sad bi to bilo negdje oko 100 tisuća kuna. To je ogroman novac. Pazite, ja u biti nemam druge varijante: ili ostajem ili idem iz prostora van", rekao je.

Sličnu sudbinu čeka i Nataša Trinajstić, koja je obrt naslijedila od oca i koja izrađuje ženske cipele. Njoj najam još nije porastao, ali očekuje da će se sadašnjih 1600 kuna na mjesec trostruko povećati.

"Ključ u bravu. Ovo su mali obrti koji ne rade velike prihode. To je više tradicija i ljubav prema poslu", rekla je.

I dok gradovi i općine najam u svojim prostorima naplaćuju po djelatnostima, čime se olakšava starim zanatima, država to radi po novom zakonu koji zanima samo lokacija.

Nejednaki kriteriji su protuustavni, ističu iz Obrtničke komore, zbog čega su bili na sastanaku s ministrom državne imovine Goranom Marićem, koji im je rekao da sastave popis tradicionalnih djelatnosti.

"Na temelju popisa bi oni onda razmotrili mogućnost primjerene zakupnine za takve djelatnosti. Ja se nadam da će se to dogoditi. Mi smo to poslali sredinom svibnja i nadamo se da ćemo uskoro biti pozvani", rekao je Goran Čanković iz Hrvatske obrtničke komore.

U međuvremenu će im stizati rješenja sa znatno većim zakupima. I dok rastu cijene najma, u centru Zagreba poslovni prostori zjape prazni. Takve prazne prostore Ministarstvo državne imovine daje u zakup i kako bi se poticale obrtničke djelatnosti. No cijena je sve samo ne poticajna, a na upit o smanjenju najma tradicionalnim obrtnicima nismo dobili odgovor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene