Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindrom bijelih izloga

Mnogi obrtnici zimi stavljaju ključ u bravu: "Sve je u rukama lokalnih vlasti i neka pokušaju spasiti i nas i sebe"

Mladen Malta, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije (Foto: Dnevnik.hr)
Mladen Malta, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obrtnica (Foto: Dnevnik.hr) Obrtnica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mladen Malta, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije (Foto: Dnevnik.hr) Mladen Malta, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mladen Malta, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, i Šime Vičević (Foto: Dnevnik.hr) Mladen Malta, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, i Šime Vičević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Obrtnik (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Zimski mjeseci, tijekom kojih nema turista, najteže su razdoblje za obrtnike diljem Jadrana. U poslovanju im potporama pomažu tek rijetki gradovi poput Zadra. Čak i uz olakšice, dio obrta zimu ne može preživjeti u plusu.

Prozori prekriveni bijelim papirima i zaključani obrti dva su znaka da je na Jadran stigla zima. Međutim, unatoč manjku posla i zarade, najuporniji se ipak ne daju. U jedan zadarski drvoprerađivački obrt stigla je jednokratna pomoć za tradicijske obrte u visini prosječne hrvatske plaće.

Pročitajte i ovo Stradao ronilac kod Zadra Kod Zadra U moru pronađen mrtav ronilac, utvrđuje se uzrok smrti Ilustracija Priveden je Šok u Zadru: Pijan galamio i prijetio metalnom šipkom

"Ove godine dobili nekih šest tisuća i nešto kuna. Ta sredstva koristimo za popunu alata ili za plaćanje najamnine", rekao je vlasnik obrta Leo Bašić.

Problem s obrtima može se primjetiti u gradovima diljem obale, ali mjera pomoći nema svugdje.

"Mislim da je to prvi počeo Mali Lošinj, nešto slično radi Grad Šibenik i Dubrovnik, ali to su rijetki gradovi koji izlaze ususret svojim obrtnicima", rekao je Ivica Katić, pročelnik Upravnig odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.

Bez obzira na to, mnogima je isplativije zimi staviti ključ u bravu. Jedna od njih nije Anica Mišlov Marnika, koja je potporu za tradicijski obrt dobila prvi put, ali trajno poboljšanje rada zimi ne vidi u tome.

"To je prva pomoć, nešto se drugo treba promijeniti. Znači, ne treba davati potpore, nego omogućiti da se radi. Onda neće trebati nikakve potpore", rekla je Mišlov Marnika.

Mladen Malta, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, rekao je tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV da je, kada su u pitanju problemi obrtnika, sve u rukama lokalnih vlasti.

"Tražimo da Grad Zadar aplicira naše prijedloge. U ovom slučaju se radi o popustima na najam... da ne doživljavamo ove bijele papire i da se na neki način prisili korisnike prostora ili da imaju poticaj da rade zimi", rekao je Malta.

"Grad Zadar je do 2017. godine davao popust od 15 posto na najam obrtnicima koji nisu ništa dugovali. To su ukinuli i sada vratili na 10 posto. Smatram da je i to malo, da je sve u njihovim rukama i da oni imaju odgovor na sve to i da pokušaju spasiti i nas i sebe", dodao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene