Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Van pameti

AKO I ZARADE ZA KRUH, TKO ĆE IM GA REZATI? Država oduzela status invalida djeci s Downovim sindromom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država djeci sa sindromom Down ukida invalidninu nakon odluke da takva djeca nemaju mentalnu retardaciju i da mogu, kad tad, zarađivati za život.

Roditelji i Udruge šokirani su takvom odlukom države i pitaju se - do kada će morati dizati kredite kako bi pomogli vlastitoj djeci?

Pročitajte i ovo PR Donacija Zvijezda donirala 100.000 kuna Hrvatskoj zajednici za sindrom Down Slika nije dostupna DOMINIK JE ČUDO Zadaćnica koja je rastopila mnoga srca: "Volim svoj Down sindrom, takav sam se rodio. Imam sreće što imam dobre ljude oko sebe"

Država je djeci s Downovim sindromom dala novu oznaku i oni više nisu invalidi. Tako Leon i Luka, čije priče možete pogledati u priloženom videu, više nisu jedna od najosjetljivijih kategorija, iako Leon ne može govoriti, a Luka ne može samostalno na WC.

Luka ne zna niti što znači brojka 1250 - što je iznos invalidnine koju je primao, no zna njegova majka i ukidanje te invalidnine će zasigurno predstavljati korak unazad.

Niti Leon nije ništa u ništa boljoj situaciji, a poteškoća ima i previše, kao što pojašnjava njegova majka Natalija.

"Leon ima višestruka oštećenja, uz Down sindrom, on je operirao obadva kuka, treba operaciju oba stopala, ima nerazvijen govor, oštećenje srca, operirao je dva puta srce, ima oštećenje sluha", kaže njegova majka.

Roditeljima djece kojoj je ukinut status invalida kažu da su spremni na sve i svašta pa tako i izaći na ulice. Ako im djeca nekako i počnu zarađivati za vlastiti kruh, netko će im taj kruh morati rezati. Sve u svemu, žalosno.

Više pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Barbare Golje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene