Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država pripremila 150 milijuna kuna

Vodostaji padaju, problemi rastu: Klizišta i dalje prijete, a od zbrajanja šteta mnoge će zaboljeti glava

Klizište u okolici Slavonskog Broda (Foto: Dnevnik.hr)
Klizište u okolici Slavonskog Broda (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Klizište u okolici Slavonskog Broda (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Dežurne službe i dalje nadziru stanje na poplavljenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Vodostaji rijeka su u padu, ali za građane sada slijede novi problemi. Štete, koje se već procjenjuju u milijunima, tek trebaju zbrojiti.

Đuro Jurković iz Starog broda je svinje zbog poplava morao izvesti van. "Svinje su u šoku, jer su za vrijeme poplave bile su na snijegu i na kiši. Izgubio sam malu prasad koje su se u toku poplave oprasile krmače, pa su se podavile u vodi, 24 komada", kaže.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Kini Zbog poplava evakuirano 36.000 ljudi, a kišama još nije kraj Hrvatska Kostajnica 17.05.2023. - 63 POVIJESNI VODOSTAJI Vojska stigla u Petrinju, ojačavaju nasipe, sanirali puknuti u Sisku

Dok je Đuro izgubio svinje, njegove susjede su izgubile namještaj i usjeve.

Na području Lekenika Kupa se polako povlači u korito, a štete će biti goleme. "Na stambenim objektima, na gospodarskim, na poljoprivrednim kulturama, pšenici, ječmu, očekujemo razmjer šteta u milijunskim iznosima", ističe Ivica Perović, načelnik općine Lekenik.

Županija će u ponedjeljak proglasiti elementarnu nepogodu. "Za Lekenik, za Petrinju, vjerojatno Sisak, Jasenovac i Hrvatsku Kostajnicu", kaže Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan.

Klizište u okolici Slavonskog Broda (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Vodostaji se prate i u Slavonskom Brodu. U idućih nekoliko dana Sava će dodatno rasti, pa se utvrđuju nasipi. "Ti nasipi jako dobro drže sve, nema šanse da ovdje poplavi grad", smatra Brođanin Nikola.

Problem su i klizišta u okolici grada. Kuća Mare Dujmić nalazi se na jednom. "To je odnijelo i bandere i sve. Normalno da nas je malo i strah", kaže gospođa Mara.

Svi koji su izgubili stoku, usjeve ili tešku mehanizaciju, za nadoknadu štete mogu se javiti i u Ministarstvo poljoprivrede. Država je pripremila više od 150 milijuna kuna

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene