Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sarajevska tvrtka traži odštetu

Sud odlučio: Drvo koje je čuvalo Dubrovnik sad bi ga moglo koštati milijune

Dubrovnik u vrijeme Domovinskog rata (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dubrovnik u vrijeme Domovinskog rata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubrovnik u vrijeme Domovinskog rata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dubrovnik u vrijeme Domovinskog rata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik u vrijeme Domovinskog rata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dubrovnik u vrijeme Domovinskog rata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Goran Cvjetinović, povjesničar i savjetnik u Gradu Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Goran Cvjetinović, povjesničar i savjetnik u Gradu Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Cvjetinović, povjesničar i savjetnik u Gradu Dubrovniku, i Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Tijekom razaranja u Domovinskom ratu spomenici u Dubrovniku bili su zaštićeni drvom, a upravo to drvo danas bi grad i državu moglo stajati milijune. Sarajevska tvrtka traži odštetu jer je njezina imovina, spomenuta drvna građa, stradala u ratu. Sud u Dubrovniku nepravomoćno je odlučio u njihovu korist.

Orlandov stup, crkva svetog Vlaha i palača Sponza 1991. godine bili su zaštićeni drvenom građom. Ta građa pripadala je sarajevskoj tvrtki Šipad. I zbog toga bi, prema nepravomoćnoj presudi, grad i država tvrtki trebali isplatiti 3 milijuna i 300 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

"Po meni je potpuno nevjerojatna činjenica da Grad Dubrovnik može biti odgovoran zbog ratne štete, naime drvena građa koja se nalazila u Luci Dubrovnik jednim je značajnim dijelom izgorila, manjim djelom bila je iskorištena za zaštitu spomenika", rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Bivši gradonačelnik Bogdanović ne vidi problem da se plati tuđa korištena imovina.

"Ako sentimentalno gledamo, onda možemo reći, pa što sad to, to smo koristili za obranu. Ali kada gledamo racionalno, velik broj snabdjevača razne opreme, od oružja do graha i medicinskog materijala, naplatio je svoje snabdijevanje", kaže Vido Bogdanović.

Još prije rata Tvrtka Šipad preko Luke Dubrovnik pakirala je i izvozila drvnu građu. Kada je rat počeo, ona je ostala u Luci Dubrovnik. Tvrtka je danas u stečaju i nada se kako će i pravomoćno dobiti odštetu.

"To bi značilo za povjeritelje stečajnog procesa, znači da se mogu mogu namiriti iz ove stečajne mase", kaže Mesud Bogilović, stečajni upravitelj tvrtke Šipad Export  Import d.o.o.

Pravna trakvica traje čak 23 godine – sarajevska tvrtka prvi put zatražila je odštetu 1995. godine.

"Godine 2007. Općinski sud u Dubrovniku donio je presudu kojom je odbio taj zahtjev, nakon toga 2010. Županijski sud potvrdio je presudu, međutim rješenjem Vrhovnog suda 2013. godine su obje presude ukinute i vraćeno je na ponovno postupanje", kaže Maroje Kolendić, viši savjetnik i specijalist za pravna pitanja Grada Dubrovnika.

Odluka dubrovačkog Općinskog suda iznenadila je i građane. Do pravomoćne odluke može proći još nekoliko godina. Kako god, obje će se strane žaliti.

"Presuda izaziva podsmijeh"

Povjesničar i savjetnik u Gradu Dubrovniku Goran Cvjetinović kaže da je presudu bolje ne komentirati.

"Presuda mi izaziva podsmjeh. Mali je dio te drvne građe iskorišten za zaštitu spomenika po preporukama Ministarstva kulture i UNESCO-a kako postupati u takvim situacijama, ali glavnina je izgorjela u napadima na Grušku luku", rekao je Cvjetinović.

Rekao je i kako je na Dubrovniku u ratu počinjena ogromna šteta, a grad nikada nije ništa dobio.

"Jedino što se ja sjećam da su Crnogorci platili odštete za neke krave kad su razorili mljekaru", dodao je.

"DORH je sam povukao 179 prijava protiv počinitelja, to je jedna tužna činjenica koju ćemo među ostalima prikazati na izložbi u New Yorku u ponedjeljak", kazao je Cvjetinović.

Spominje se i da će ova tvrtka tužiti i Šibenik zbog ratne imovine – navodno će tražiti i odštetu kada je u pitanju je imovina firme "Luka drvo" Šibenik. Tu se spominje svota i od 100 milijuna eura, no iz Grada Šibenika poručuju nam da o tome nemaju saznanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene