Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolji dani za drvnu industriju

Drvena kuća iz Gorskog kotara izvozi se 'sve u 16'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U rješavanju stambenog pitanja nekima će zasigurno sljedeća vijest dobro zazvučati: 50 tisuća kuna vrijedi drvena kuća koja se proizvodi u Gorskom kotaru. Izvozi se 'sve u 16', a cijenom će biti zanimljiva i hrvatskom tržištu.

Krov nad glavom, konkretnije 20-ak četvornih metara možete kupiti za 55 tisuća kuna. Upravo su takve kuće pravi hit u inozemstvu. 'Hrvatski proizvod, djelo naših ruku, tj. naših radnika u Brodu na Kupi. Sto ovakvih oaza već je izvezeno u Englesku', rekla je Tatjana Cvjetičanin Sabolović, koja se bavi proizvodnjom drvenih kuća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitali smo vas Što očekujete od nove vlasti? Evo kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

Proizvodnjom drvenih kuća i vikendica bavi se i tvrtka iz Slavonskog Broda. Unatoč krizi, uspjeli su zadržati svakog radnika, njih 40, i izboriti se na tržištu. 'Radimo što drugi ne rade. Jedini mi u Hrvatskoj radimo od punoga hrasta brvnare i od planki hrasta tradicionalne hrastove kuće', rekao je Mato Kolesarić.

I proizvođači namještaja traže idealnu formulu za uspjeh na tržištu. Hrvatska je do sada izvozila sirovinu, najviše drvene trupce. No, posljednjih godina dizajnom namještaja je u europskom vrhu!

>> Je li ovo najneobičnija kuća u Hrvatskoj?

'Ljudi u Hrvatskoj su prepoznali ono što radimo, tu dodanu vrijednost dizajna u proizvodima i mogu reći da se to sigurno isplatilo. Prodaja ide unatoč recesiji', rekao je Tomislav Knezović, proizvođač namještaja. I mladi pokušavaju pridonijeti industriji.

'Već je bilo nekih pokušaja suradnje za proizvodnju i sad upravo još dogovaramo nešto', rekao je Ivan Vukmanić, student Studija za dizajn. U posljednje četiri godine u drvnoj industriji bez posla je ostalo 10 tisuća radnika. Negativni trend država želi prerezati poticanjem prerađivača. Svaki je bespovratno dobio novac za nova ulaganja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene