Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanje s otpadom na Pelješcu i Mljetu komentirala je i ministrica za zaštitu okoliša Marina Matulović Dropulić.


Istaknula je kako se za ukupno stanje brine DUSZ, dok je Ministarstvo tu samo podrška. 'Naravno da pomažemo i da želimo napraviti sve da se to što prije ukloni', dodala je Dropulić.

>> Akcija Pelješac: Brod, ronioci i komunalci unatoč kiši čiste otpad

'Hrvatska država će ukloniti kompletan otpad, a jučer nismo mogli započeti, jer je bilo dolje nevrijeme i nije se moglo prići. Probat ćemo utvrdi zapravo čiji je to otpad', rekla nam je Dropulić. Naglasila je kako građani mogu biti mirni, jer će država sve to očistiti.

Još jednom je pozvala lokalno stanovništvo da se ne zadržava i ne dira otpad. 'Nije dobro da idu tamo i da diraju te životinje, koje su crknute. Na to ljudi moraju paziti, ali ne moraju biti zabrinuti, jer mi ćemo sve to očistiti', poručila je ministrica Dropulić.

I oštar prosvjed, ako treba

Situaciju s otpadom kratko je prokomentirao i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i istaknuo, ako bude potrebe, bit će i oštre reakcije prema susjednim zemljama, ukoliko se dokaže da otpad nije stigao iz hrvatskih teritorijalnih voda.

'Ministarstvo će reagirati kada dobije sve potrebne informacije. Za dobivanje tih informacija zadužena su nadležna državna tijela, DUSZ i Ministarstvo za zaštitu okoliša. Kad dobijemo sve potrebne informacije, sigurno je da ćemo reagirati, ako bude potrebni i vrlo oštro', istaknuo je Jandroković.

Nije mogao reći hoće li biti u tom slučaju upućena prosvjedna nota, jer ministarstvo još uvijek nema dovoljno dokaza da se radi o otpadu iz susjednih zemalja.