Vlada je na sjednici u utorak predložila da Dražen Jelenić, dosadašnji zamjenik glavnog državnog odvjetnika, postane novim glavnim državnim odvjetnikom, izvijestio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Galerija


"Jelenić danas obnaša funkciju prvog zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Znamo da je bio predsjednik Državnog odvjetničkog vijeća i cijeli je život prošao profesionalnu karijeru u državnom odvjetništvu, sve stepenice – vježbenika, općinskog državnog odvjetnika, županijskog državnog odvjetnika i smatramo da on doista poznaje sustav i sve procese unutar Državnog odvjetništva, te će odgovoriti svim zadaćama", rekao je Bošnjaković novinarima na Markovu trgu.

Vezani članci Andrija Jarak Tko rukovodi Saborom, DORH-om i USKOK-om ako čelni ljudi tih institucija moraju ići u samoizolaciju? Franjo Varga (Foto: Dnevnik.hr) ''Pao sam s krova, loše se osjećam'': Franjo Varga stigao u odvjetništvo, hoće li otkriti otkud mu SMS-ovi?

Prijedlog će, kazao je, danas biti upućen prema Hrvatskom saboru. Vlada očekuje odmah sjednicu Odbora za pravosuđe koji daje prethodno mišljenje, nakon čega će se ta točka uvrstiti na saborski dnevni red te provesti rasprava i glasovanje.

"Mislim da ćemo to sve realizirati do 24. travnja, kada sadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu prestaje mandat", rekao je Bošnjaković.

Na pitanje o Cvitanovom radu Bošnjaković je kazao kako je njemu mandat završen, a pravo je Vlade da predloži nekog drugog.

"Mi smatramo da će doći do nove energije i novijeg pristupa. To su složene i odgovorne funkcije", rekao je Bošnjaković o Cvitanovu nasljedniku.

Od novog državnog odvjetnika očekuje odgovoran i savjestan pristup radu, kao i da "sve više toga vezano za kazneni segment dobije sudski epilog".

"Nije samo državni odvjetnik odgovoran za procese koji nas muče i koji su pod lupom javnosti. Radit ćemo novi Zakon o kaznenom postupku, gdje ćemo pokušati propisati nove rokove i utvrditi gdje nam je procedura manjkava", najavio je Bošnjaković. Biografiju kandidata za šefa DORH-a pročitajte ovdje.

Kanidat za novog glavnog državnog odvjetnika između ostalog je voditelj i hrvatske delegacije pri antikorupcijskoj komisiji vijeća europe, član je i upravnog vijeća pravosudne policije.

Iza Jelinića je i mnogo objavljenih radova iz domene pravosuđa. No hoće li biti i potvrđen u saboru trebali bi doznati do 24 travnja.

Podsjetimo, Dinku Cvitanu mandat ističe 24. travnja

Šefa DORH-a na prijedlog vlade imenuje Sabor. Procedura je mogla krenuti i prije tri mjeseca, a njegova dva izvješća u Saboru skupljaju prašinu. Vladajući ih ne stavljaju na dnevni red pa je zato Živi zid prikupio 30 oporbenih potpisa, kojima idući tjedan planira Cvitana dovesti pred zastupnike.

"Očito netko nešto skriva, a sumnja je tim veća jer nakon 23. 4. Dinku Cvitanu istječe mandat, a nakon tog vremena više neće biti ni teoretski u mogućnosti odgovarati na pitanja zastupnika", govori Branimir Bunjac.

Kako je u svojoj analizi istaknuo reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, izbor glavnog državnog odvjetnika oduvijek je teško političko pitanje jer treba zadovoljiti sve strane.

"Ne postoji osjetljivija funkcija u državi, ne postoji funkcija koja je pod većim pritiskom i povećalom javnosti. Tko god dođe u zgradu u Gajevoj ulici, bit će 'seciran' do najsitnijeg detalja, njegov privatni i poslovni život i poslovna karijera", naglašava Jarak.