Odbrojavaju se posljednji dani mandata glavnog državnog odvjetnika, a Vlada i dalje bez odluke. Hoće li Dinko Cvitan dobiti još četiri godine? Oporba i stručnjaci su kritični, poručuju da se u Hrvatskoj važne odluke donose se u zadnji tren. Vladajući uvjeravaju da DORH neće biti obezglavljen, a procedura će, tvrde, biti obavljena prema zakonu.

Galerija


Za osam dana Dinku Cvitanu istječe mandat. Vladajući trebaju odučiti hoće li ostati ili otići.

Vezani članci Marko Jurič Marko Jurič optužen zbog govora mržnje u televizijskoj emisiji Marin Škibola Škibola i Lovrinović DORH-u prijavili HNB: ''Sada je ključan trenutak da se stane na kraj samovolji banaka''

Šefa DORH-a na prijedlog vlade imenuje Sabor. Procedura je mogla krenuti i prije tri mjeseca, no i dalje se čeka ime. Premijer Andrej Plenković uvjerava: "Vlada će donijeti odluku, predložit će sve u skladu sa zakonskom rokom, a Odbor za pravosuđe glasat će na vrijeme."

Njegova dva izvješća u Saboru skupljaju prašinu. Vladajući ih ne stavljaju na dnevni red. Zato je Živi zid prikupio 30 oporbenih potpisa, kojima idući tjedan planiraju Cvitana dovesti pred zastupnike.

"Očito netko nešto skriva, a sumnja je tim veća jer nakon 23. 4. Dinku Cvitanu istječe mandat, a nakon tog vremena više neće biti ni teoretski u mogućnosti odgovarati na pitanja zastupnika", govori Branimir Bunjac.

SDP je i dalje uz Cvitana, iako mu spočitavaju pojavljivanje na konferenciji za medije s premijerom u aferi Dnevnice.

Iako mu izvješća nisu prihvaćena, odvjetnik Branko Šerić ne isključuje mogućnost da Cvitan dobije još četiri godine. Kritičan je jer se izbor odvija pet do dvanaest. "To dodatno potpiruje negativnu percepciju stanja u pravosuđu, jer ako se nešto radi na brzinu i olako, pa tako i izbor glavnog državnog odvjetnika, onda ne daje povjerenje da će funkcionirati pravosuđe", govori Šerić.

Ili Cvitan ili zamjena, na vladajućima je odluka, koja ponovno stiže u posljednji trenutak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.