Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Naći ćemo se pod pritiskom'

Lesar: Treba riješiti referendum, a onda ustavne promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lesar tvrdi da se Sabor treba očitovati o sudbini prikupljenih 680 tisuća potpisa građana koji traže raspisivanje referenduma o dvojezičnosti.

Iako su ustavne promjene na predloženom dnevnom redu saborske sjednice koja počinje u srijedu, još uvijek je neizvjesno hoće li se i kada one uistinu i donijeti, a laburist Dragutin Lesar u utorak je poručio da o izmjenama Ustava ne želi razgovarati dok se Sabor ne očituje o sudbini prikupljenih 680 tisuća potpisa građana koji traže raspisivanje referenduma o dvojezičnosti.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Otkrio hoće li i dalje voditi SDP Peđa Grbin za Dnevnik Nove TV: "Bio bi to državni udar, vjerujem da nitko nema hrabrosti učiniti takvu svinjariju" Ilustracija Ujedinjeni u zahtjevu Oporba traži izvanrednu sjednicu Sabora: "Plenković se ponaša kao faraon, svu vlast u državi želi za sebe"

'Ako nastavimo raspravljati o ustavnim promjenama, a da nismo raščistili pitanje referenduma za koji su prikupljeni potpisi, opet ćemo se naći pod pritiskom dnevnopolitičkih interesa', kazao je Lesar.
'Važno je da se ustavne promjene u Hrvatskoj izglasaju, manje je važno kada će to biti'

Uvjeren je da rasprava o Ustavu pod bilo kakvim pritiskom i strahom može dati samo nekvalitetan rezultat, a podsjeća da su ustavne promjene od samog početka rađene u atmosferi nabijenoj emocijama i ideološkim prijeporima.

Zbog toga traži da se referendum o ćirilici što prije stavi na dnevni red Odbora za Ustav.

'Neka predlože da se referendum ne raspiše, bilo što, samo neka otvore raspravu', rekao je Lesar, podsjetivši da nisu propisani zakonski rokovi za raspisivanje referenduma na temelju inicijative građana, zbog čega Sabor prikupljene potpise u arhivi može držati u nedogled.

'Ja sam protiv takvog referenduma, ali...'

Smatra da bi jedini logičan potez bio da Sabor zatraži da se Ustavni sud očituje o ustavnosti referendumskog pitanja, s obzirom na to da je Ustavni sud protumačio da Sabor ne može odbiti raspisivanje narodnog referenduma osim ako ustavni suci referendumsko pitanje proglase neustavnim.

'Iako sam protiv raspisivanja takvog referenduma, ja bez Ustavnog suda ne mogu dići ruku za to da se on ne raspiše jer bi takva odluka bila protuustavna', rekao je Lesar.

Smetaju ga poruke 'visokih izvora' iz Vlade i vladajuće koalicije da se referendum neće raspisati, a ističe da su zakon, kojim su propisane ovlasti Ustavnog suda kao i sastav tog tijela, dogovorili SDP i HDZ.

Beus (HNS): Uvjeren sam da ustavne promjene idu dalje

HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh uvjeren je da 'ustavne promjene idu dalje'.

On podsjeća da su se pravne okolnosti pod kojima se donose ustavne promjene značajno promijenile nakon 1. siječnja, od kada se europski uhidbeni nalog primjenjuje bez vremenskih ograničenja.

Šišljagić: HDSSB nije nikom jamčio da će podržati ustavne promjene!

Kaže da su članovi radne skupine Odbora za Ustav i ranije inzistirali da se odredba o nezastarijevanju teških obojstava, ako se Ustav promijeni prije 1. siječnja 2014., primjenjuje tek od tog datuma, kako se ustavne promjene ne bi dovodile u vezu s odlučivanjem o izručenju bivših jugoslavenskih i hrvatskih obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Tako je sve ostalo u nadležnosti sudova, koji odluke donose autonomno, a Sabor ne može ništa nego poštivati te odluke, tumači Beus Richembergh.

Podsjetio je da predložene ustavne promjene nisu ostale samo na nezastarijevanju teških ubojstava, nego donose i druge novine, a posebno je važno, napominje, utvrditi pravila za provođenje referenduma kao preduvjet razvoja demokracije.

Grbin o izmjenama Ustava nije htio govoriti

Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) o nastavku procesa izmjene Ustava danas nije želio govoriti.

Sabor je ustavne promjene trebao donijeti još na izvanrednoj sjednici u prosincu, no plan se izjalovio u samoj završnici, kada je HDSSB iznenada povukao svoju potporu, tražeći da se stručnoj i zainteresiranoj javnosti dade dodatno vrijeme da se očituje o predloženom tekstu.

Formalna javna rasprava, koja je trajala svega dva tjedna, tada je već bila završena, a nikakve rasprave u javnosti o ustavnim promjenama od tada nije bilo, no za ovaj tjedan najavljen je okrugli stol u organizaciji Kluba HDSSB-a i tribina na zagrebačkom Pravnom fakultetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene