Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dr. Varadi: Međunarodni sud nije mjerodavan za tužbu Hrvatske protiv SRJ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija će insistirati da Međunarodni sud pravde po tužbi Hrvatske protiv SR Jugoslavije za kršenje Konvencije o genocidu nije mjerodavan u tom sporu, izjavio je za novosadski "Dnevnik" šef srbijanskog pravnog tima, prof. dr. Tibor Varadi.

"Mi i dalje insistiramo na tome da Međunarodni sud nije mjerodavan u ovom sporu. Umjereni sam optimist. Stvar je složena, pravno komplicirana i očekujemo odluku, za koju vjerujem da će biti dobra za nas", kaže profesor Vardi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Odluka ICJ-a donosi neizvjesnost u hrvatsko-srpskim odnosima' Slika nije dostupna Tibor Varadi: Odluka o hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije potkraj godine

"Dnevnik" navodi da će u ponedjeljak 26. svibnja početi petodnevna rasprava u Međunarodnom sudu pravde po tužbi Hrvatske protiv SR Jugoslavije za kršenje Konvencije o genocidu i bit će posvećena isključivo pitanjima nadležnosti suda.

"Bit će to prva rasprava u sporu koji je Hrvatska u srpnja 1999. godine pokrenula protiv tadašnje SR Jugoslavije, optužujući je za kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida tijekom rata 1991-1995. godine", navodi dr. Varadi.

Preliminarni prigovori Beograda na mjerodavnost suda i prihvatljivost predmeta zasnivaju se na tvrdnjama da SR Jugoslavija u vrijeme podnošenja hrvatske tužbe nije bila članica UN-a, ni potpisnica Konvencije o genocidu, dodaje on.

"U podnesku Beograda također se ukazuje da su najteži zločini koji se navode u tužbi počinjeni prije 27. travnja 1992. godine, kada je SRJ službeno proglašena", kaže dr. Varadi.

Prema zahtjevu Hrvatske za pokretanje postupka protiv SRJ, vojne, policijske i paravojne snage pod izravnom kontrolom SRJ počinile su genocid napadajući i protjerujući hrvatske građane iz regije Knina, Istočne i Zapadne Slavonije i Dalmacije.

Posljedice tih napada su, navodi novosadski Dnevnik, preko 20 tisuća mrtvih, 55 tisuća ranjenih, uništavanje oko 10 posto kuća, 590 gradova i sela, 1.800 spomenika kulture i 450 katoličkih crkvi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene