Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvaranje vrata

Zemlje u kojima će Hrvati moći raditi od 1. srpnja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neke zemlje EU već od 1. srpnja otvaraju vrata hrvatskim radnicima.

Od prvog srpnja i Hrvatska postaje dio velike europske burze rada čime će se otvoriti nove, veće mogućnosti za zaposlenje Hrvata diljem Europske Unije.

Pročitajte i ovo Rad trgovina i šoping-centara planirajte kupovinu Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje Ilustracija PORAZNO ISTRAŽIVANJE Imaju najjaču ekonomiju u Europi, ali većina stanovnika smatra da se ne isplati raditi

Tamo je trenutačno više od milijun i tristo tisuća slobodnih radnih mjesta, ali neke zemlje prema Hrvatskoj uvest će ograničenje na dvije godine. Postoje već najave, kažu u ministarstvu, da za baltičke zemlje, skandinavske i većina zemalja u okruženju neće uvoditi ograničenja.

Neka veleposlanstva već su i potvrdila da njihove zemlje neće imati nikakva ograničenja za Hrvatsku (to su zemlje poput Litve, Letonije, Rumunjske, Slovačke, Portugala, Švedske). One najzanimljivije - Njemačka, Austrija i Italija - gdje je najviše Hrvata s radnim dozvolama - iz tih zemalja još nema konkretnog odgovora.

>> Kada vam kažu da nemate dovoljno iskustva, recite im ovo!

Kako izgleda život i rad u zemljama Europske unije, koja su zanimanja najtraženija - razgovarali smo s mladim ljudima koji su dobili priliku steći iskustvo upravo u zemljama Unije.

Dino Đula je još student. Zadnje dvije godine pomoću projekata mladih iz Europe putuje Unijom i volontira u struci.

'Treba samo pokazati malo inicijative, malo ambicije, poslati životopis, motivacijsko pismo, prijaviti se i na kraju sva vam se vrata otvaraju', rekao je Dino. U Europskoj uniji trenutačno je 1.313.374 slobodnih radnih mjesta. Više od milijun i sto tisuća životopisa.

Đurđica Kuten je svoj mjesecima slala u inozemne tvrtke. Završila je rudarsko-geološko-naftni fakultet. Radila je kao učiteljica dok nije dobila posao u struci - u Njemačkoj.

'Jednostavno su me nazvali i rekli: OK, želiš li doći u Hannover na ispitivanja? I normalno, automatski moj odgovor je bio: Da, želim. Prvi korak je najbitniji. Znači, da ti to želiš, da ti to zaista želiš, a ne samo da pričaš joj, htio bih van, a ne znam kako', ispričala je Đurđica.

Zemlje u kojima će Hrvati od prvog srpnja moći odmah prijaviti za posao, bez radnih dozvola i viza, navodo će biti: Finska, Litva, Letonija, Rumunjska, Slovačka, Švedska i Portugal. Službenih ograničenja još nema.

'Imamo najave od strane Nizozemske, imamo najave od Velike Britanije. Vjerojatno će i Njemačka postupiti na isti način, ali u razgovorima s ministrima koji su odgovorni za to područje - većina tih zemalja predviđa da će to ograničenje biti samo na dvije godine', rekao je Mirando Mrsić, ministar rada.

Dino se ne zalaže za trajni odlazak mladih iz Hrvatske. 'Trenutno bi tražio praksu u svojoj struci vani. Ali u nekoj bližoj budućnosti definitivno bih se volio vratiti nazad i obogaćen tim međunarodnim iskustvom pomoći Hrvatskoj na nekoj višoj razini', rekao je Dino.

Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj trenutno su sezonski poslovi. Nezaposleno je 345.683 ljudi. A slobodnih radnih mjesta ima šest tisuća trideset i jedno. Što znači da se 57 osoba bori za jedno radno mjesto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene