Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene zakona

Od danas skuplji kruh i mlijeko, jeftinije u hotelima i restoranima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puno nas novosti očekuje ulaskom u 2013. Na snagu, naime, stupaju izmjene mnogih zakona.

S obzirom na to da se na određene usluge u uslužnim djelatnostima uvodi stopa PDV-a od 10 posto, cijena pića koju ćemo plaćati mogla bi nas iznenaditi i u samoj novogodišnjoj noći.

Pročitajte i ovo Hladna fronta dolazi do Hrvatske Poruke stižu na mobitele Snijeg, olujni vjetar, mećava, zapusi! Civilna zaštita upozorava na veliku promjenu vremena koja stiže noćas Ilustracija Uvodi se novo kazneno djelo Pogledajte koji se zakoni mijenjaju u Hrvatskoj u 2024. godini

Što se tiče izmjena u porezu na dodanu vrijednost, od 2013. gubi se i nulta stopa PDV. Usklađivanjem sa odredbama EU, stopa od nula posto zamjenjuje se sniženom stopom poreza na dodanu vrijednost koja ne smije biti niža od pet posto. Do sada su nultu stopu PDV-a imale najosnovnije životne namirnice kruh i mlijeko, ali od sutra i to će biti drugačije.

Velike su promjene i u Kaznenom zakonu. Jedna od promjena odnosi se na Zakon o suzbijanju zlouporabe droga kojim je propisana prekršajna novčana kazna za fizičku osobu od 5.000 do 20.000 kuna.

Od sutra će se kažnjavati i divljanje gliserima i kad nije došlo do nesreće kao što je na sličan način već ranije propisano kažnjavanje obijesne vožnje u cestovnom prometu.

Kažnjava se i neprijavljivanje osobito teških kaznenih djela počinjenih na štetu djece, osim ako je riječ o profesijama koju se dužne čuvati tajnu, poput vjerskog ispovjednika.

>> Ovo bi moglo biti najveće novogodišnje iznenađenje u Hrvatskoj!

Zakon o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje

Jedna od promjena je obveza smještaja maloljetnog zatvorenika tijekom izvršavanja kazne maloljetničkog zatvora s drugim maloljetnim zatvorenicima. U prostoriji u kojoj boravi za vrijeme izvršavanja kazne ne smije biti više od tri maloljetna zatvorenika.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima za mladež

Između ostalog, propisano je da sud može mlađem punoljetniku koji je u vrijeme suđenja navršio 23 godine izreći kaznu zatvora ili uvjetnu osudu i kada je samo on izjavio žalbu. Dakle, u situaciji kada je mlađi punoljetnik izašao iz sfere primjene maloljetničkog sudovanja na njega će se primjetni opće pravo.

Zakon izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku

Procesuiranje neovlaštene proizvodnje i prometa droga, koje je po svojoj pojavnosti činilo oko 50 posto predmeta pred županijskim sudovima, premješta se u nadležnost općinskih sudova.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Umjesto izvanrednog ublažavanja kazne uvedena je mogućnost obnove kaznenog postupka radi preinake pravomoćne presude, a u nadležnost USKOK-a dodano je kazneno djelo podmićivanje zastupnika.

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela

Propisano je fakultativno oslobađanje od kazne za pravnu osobu koja je prijavila kazneno djelo odgovorne osobe prije njegovog otkrivanja ili prije saznanja da je djelo otkriveno ili da još nema saznanja da je djelo otkriveno, kako bi se izbjegle moguće zlouporabe. Zime se pokušava motivirati pravne osobe da prijavljuju kaznena djela koja su počinile odgovorne osobe u toj pravnoj osobi, bez straha od kaznenog progona.

Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji

Osniva se popis počinitelja kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, kako bi se takvim osobama onemogućilo ili otežao doticaj s djecom prilikom zasnivanja radnog odnosa ili preuzimanja poslova čije obavljanje podrazumijeva redovite kontakte s djecom.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

Novost je oslobađanje od plaćanja troškova sudskih pristojbi i oslobođenje od plaćanja troškova sudskog postupka kao posebnih vrsta pravne pomoći.

Zakon o registru birača

Propisuje se sadržaj i način vođenja zbirke osobnih podataka o biračkom pravu, postupak upisa, ispravka, brisanja, zaključivanje, izrada i izdavanje isprava.

Definira se registar birača kao jedinstvenu elektroničku bazu podataka osoba koje imaju biračko pravo.

Zakon definira popis birača kao dio registra birača koji se sastavlja nakon zatvaranja registra. Sastoji se od evidencije hrvatskih državljana s prebivalištem u RH koji imaju važeće osobne iskaznice, evidencije privremeno upisanih birača i birača kojima su izdane potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, evidencije prethodno registriranih birača, popisa aktivno registriranih hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u RH i evidencija državljana EU koji ostvaruju biračko pravo u RH.

Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi

Ovaj zakon osigurava jaču političku stabilnost u odnosima između predstavničkog i izvršnog tijela, jaču međuovisnost predstavničkog i izvršnog tijela, veću učinkovitost u obavljanju poslova tih dvaju tijela i jasnije utvrđivanje njihovih prava, obveza i odgovornosti.

Zakon o lokalnim izborima

Novinu predstavlja i sadržaj kandidature za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika. Budući da se prema ovom Zakonu zamjenici općinskih načelnika, gradonačelnik i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina biraju istovremeno kada i općinski načelnici, gradonačelnici, odnosno župani, nema potrebe za utvrđivanjem nacionalne pripadnosti.

Pravo na zamjenika iz reda pripadnika nacionalnih manjina utvrđuju se prije raspisivanja izbora tako da će pri raspisivanju izbora na kojima će se istovremeno birati općinski načelnici, gradonačelnici, župani i njihovi zamjenici, kao i zamjenik iz reda pripadnika nacionalnih manjina, navedeno pravo biti jasno naznačeno. Dakle, s obzirom da se i zamjenici iz reda pripadnika nacionalnih manjina biraju na istim izborima, podatak o nacionalnosti od značaja je samo za kandidate, ali ne i za kandidate za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike koji se biraju zajedno s njima.

To su tek neke od promjena koje sutra stupaju na snagu. Osim navedenih izmijenjeni su i Zakon o probaciji, Zakon o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, Zakon o primjeni ljudskih tkiva i stanica, Zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, Zakon o izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Zakon o prestanku važenja Zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode, Zakon o izmjenama Zakona o biogorivima za prijevoz, Zakon o izmjenama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, Uredba o visini trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o posredovanju u prometnu nekretnina, Zakon o prebivalištu, Zakon o poštanskim uslugama...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene