Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve veće cijene

Doznajte što je najviše poskupjelo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Život je u Hrvatskoj svakim danom sve skuplji. Građani to najviše osjete na osnovnim namirnicama: voću, povrću, brašnu, ulju, jajima.

Zašto je hrana sve skuplja i ima li nade da će pojeftiniti nakon ulaska Hrvatske u EU? Tri su razloga. Prvi je globalni - suša koja je pogodila poljoprivredne proizvođače, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Drugi razlog je sve skuplja proizvodnja. A treći, hrvatski problem su visoke marže, porezi i ostali nameti koji opterećuju proizvođače. Kad uđemo u Uniju imat ćemo jednako visok PDV, tako da su male šanse da hrana značajnije pojeftini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Poskupljenje hrane - 1 Jeste li primjetili? Cijene hrane su skočile, posebno jedne namirnice koju svakodnevno koristimo. Razlog? Problem na drugom kraju svijeta

Na akciji se prodaju 30 jaja za 30 kuna. Neda Mihaljević iz Josipovica akcijsku kupnju nije propustila. 'Nažalost. Takva je situacija da moramo gledati akcije', kaže Neda. Građani sve više kupuju na sniženjima jer je hrana sve skuplja. 'Osjetim da je sigurno barem 10-20 posto skuplje', rekao je Zlatko Kovač iz Osijeka. 'Sve je to pomalo poskupilo, ali opet se da živjeti', kaže Željka Janković iz Osijeka.

U odnosu na travanj 2012. najviše je poskupio luk 80 posto, potom jabuke 40 posto, jaja su skuplja za 30 posto, brašno za 20, te ulje za 10 posto.

Hrana je sve skuplja, tvrde stručnjaci, jer je sve skuplja njezina proizvodnja. 'Iako naši poljoprivredni proizvođači dobiju relativno mali dio od te cijene, možemo reći da najviše utječe sama marža pojedinih proizvođača i trgovaca', rekao je Krunoslav Zmaić sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Povećanje cijena smanjilo je potrošnju hrvatskih građana. 'Luksuz se malo izbacio. U pravilu se kupuju stvari koje su svakodnevno potrebne, osnovne namirnice', kaže Neda. 'S obzirom da smo sami, supruga i ja to nastojimo reducirati maksimalno što možemo. Kad nam dođu dečki iz Zagreba onda malo više potrošimo', dodaje Zlatko.

>> DZS: Cijene većine poljoprivrednih proizvoda rasle u prošloj godini

Da se u Hrvatskoj nastavlja trend smanjene potrošnje svjedoči i pad proračunskih prihoda u odnosu na 2012. za oko 340 milijuna kuna. Kako bi državna blagajna i mogla biti puna kada su novčanici njezinih građana prazni.

No hrana nije jedina koja je poskupjela. Cijene gotovo svih dobara i usluga u ožujku su veće u odnosu na veljaču. Najveći je skok cijena na odjeći i obući, sedam posto. Skuplji je i prijevoz, rekreacija i kultura, zdravstvo, režije. Sve je poskupjelo. Od hrane do rekreacije i zabave. Građani stežu remen. Zbog viših cijena potrošnja je smanjena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene