Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mladi u Hrvatskoj pri vrhu su europske ljestvice nezaposlenosti. Nakon što završe školu jako teško dolaze do posla i sve više ih je na burzi rada.


Da ima nade doći do posla, dokazuje i 60 posto mladih koji su nakon volontiranja za 1.600 kuna uspjeli naći posao i to u roku od godine dana. Koje su sve mogućnosti mladih?

Vezani članci Burza rada, ilustracija Zapošljivost studenata: 78 posto studenata zaposli se u roku od 6 mjeseci, a najlakše dobivaju posao oni sa stručnom praksom Oglasi na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Nezaposlenost u Hrvatskoj pala na 8,8 posto, raste i broj zaposlenih

Broj nezaposlenih mladih osoba u Hrvatskoj, do 24 godine, prošlog mjeseca iznosio je 62.767. To bi otprilike bio grad veličine Velike Gorice, koja je 6. najveći grad u Hrvatskoj. Odmah nakon završetka škole ili fakulteta, ili tijekom školovanja, posao nađe tek svaka deseta mlada osoba, a svaka četvrta nađe ga u roku od 6 mjeseci, ali ga nakon isto toliko i izgubi.

'Za mlade je izuzetno važno da nakon procesa obrazovanja, što prije uđu u proces rada, jer vještine koje su stekli obrazovanjem u periodu nezaposlenosti značajno gube', rekla je Kristina Alerić, zamjenica ravnateljice HZZ-a.

>> Evo kako je biti mlad u Hrvatskoj

Da bi popravio crnu statistiku, Zavod za zapošljavanje mladima nudi niz aktivnih mjera. Posebno se ističu dva modela - samozapošljavanje i volontiranje uz naknadu od 1.600 kuna. Od 16.000 mladih, koji su u ovoj godini bili uključeni u model volontiranja, njih 61,3 posto pronašlo je posao u roku od godine dana.

'Kada bih dobio ugovor, ostao bih raditi u toj firmi. Smatram da je dobro kad postoji neki poticaj i nekakvo unapređenje bilo kakvog poslovanja', smatra Almir, student. 'Imamo velik interes mladih osoba. Žele stažirati, žele ući u taj postupak osposobljavanja, i to zaista daje jednu priliku za ulazak na tržište rada', rekla je Alerić.

Među 1.400 mladih koji svoju priliku traže putem samozapošljavanja su i Bruno Filipović, Hrvoje Gašparić i Davor Debercin. Od države su dobili početnu financijsku injekciju i otvorili tvrtku 'Svi na web'. Rade tri mjeseca, a već su zaposlili četiri osobe.

'Svaku mladu osobu bi htjeli inspirirati da postoji način da se nešto pokrene, da krenu svojim koracima kao što smo i mi', rekao je Davor.

'Mi smo kao vlasnici sebi odlučili isplaćivati samo minimalac, baš da bi ostali skromni, jer ako poletiš visoko, naglo ćeš i pasti', smatra Bruno. 'Ima puno strahova i puno prilika s druge strane, ali kako sve radim sa svojim najboljim prijateljima, sve je puno lakše', kaže Hrvoje.

Ovi mladi ljudi dokazuju da dobra ideja, kvalitetan poslovni plan i malo hrabrosti mogu biti put do pronalaska posla.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju