Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjeti za potrošnju

Doznajte kako uštedjeti na struji i do 1.000 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ponoći poskupljuju plin i struja. Plin za 22, a struja za 20 posto.

Vladina odluka tako stupa na snagu, iako su udruge potrošača upozorile da je ona nezakonita i da će tražiti njezino osporavanje.

Pročitajte i ovo Struja - 3 tko će dobiti potpore? Iscurile informacije: Kako će se Vlada obračunati s energetskom krizom? Ilustracija nema vanjske rasvjete Njemačka uvodi brutalne mjere štednje energije: Pogledajte na koliko će se stupnjeva smjeti "grijati" nadolazeću zimu

Umirovljenica Vera Plastić dnevno koristi desetak kućanskih aparata. Vijest o poskupljenju struje bila je neugodno iznenađenje. 'Svaka vijest o poskupljenju je prilično neugodna. Umirovljenicima kao što smo ja i suprug sigurno će teško pasti', rekla je Vera.

Na tu vijest reagirala je i Udruga za zaštitu potrošača. 'Mi ćemo sigurno imati prigovora putem odlučujućih zaštita ustavnosti da se vidi kakva je to odluka jer ona nema podlogu', rekao je Vladimir Ivančević, iz udruge za zaštitu potrošača.

>> Donosimo vam 8 savjeta za uspješno upravljanje osobnim financijama

Za to vrijeme Vera razmišlja o planu uštede. 'Uključivat ću perilicu kad je jeftinija struja, znači preko noći, peglati isto tako', kaže Vera. A uštedjeti možete i vi! Krenimo sa žaruljama. Ona klasična sa žarnom niti od prosječno 75 watti tijekom osam sati pod naponom, po novoj cijeni potrošit će 20 kuna na dan.

'Zamjenom takve iste žarulje sa štednom žaruljom snage 15 watti praktički potrošnja se svede na 4 kune, razlika je tu 16 kuna', pojasnio je Igor Brenko, elektrotehničar. Gori li takvih četiri do pet žarulja u stanu, govorimo o stotinjak kuna uštede samo zamjenom. Na godišnjoj razini i do tisuću kuna.

Energiju troše i uređaji koji su isključeni! 'Bilo TV, dvd, satelitski prijemnik, računari, troše između 10 i 30 watti u standby modu', kaže Igor. Ako uzmemo da je u prosječnom kućanstvu barem pet aparata koji su cijelo vrijeme uključeni, računica je laka.

'To smo opet došli na 50-tak watti potrošnje na sa, što znači da u 24 sata već imamo iznos koji je na mjesečnoj razini između 30 i 50 kuna', kaže Igor. Najjednostavnije je koristiti uređaje poput ovih. Gasite ih preko noći ili prije odlaska na posao. Razliku možete pratiti i na mjeraču. Ukupnih 1.500 kuna godišnje u konačnici nije zanemariva cifra.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene