Mladim ljudima nudi se odlična prilika.


Pred novom Vladom je i rješavanje gorućeg problema - smanjenje stope nezaposlenosti mladih. U Hrvatskoj je svaka treća mlada osoba bez posla. Neki priliku vide i u pokretanju vlastitog posla. Programom besplatnog mentorstva, za koji je trenutačno otvoren natječaj, mladima se nudi prilika da nauče - kako pokrenuti biznis.

Vezani članci Ilustracija HZZ reagirao na našu priču o socijalnoj radnici koju su slali na natječaj, a onda ju odbili: "Mjere nisu pravo, već mogućnost" Hrvatski zavod za zapošljavanje Još jedna apsurdna priča: S HZZ-a je poslali na natječaj i dobila je posao, no pravi je šok tek uslijedio

Komentari na pokretanje vlastitog posla uglavnom su obeshrabrujući. No, Filip i Josipa ne daju se smesti. Prijavili su se na natječaj za besplatno mentorstvo 'Sam svoj gazda'. Filip pokreće 'čokoladni' biznis. Ideja je promovirati hrvatsku kulturnu baštinu.

'Ono što na neki način ne piše na čokoladi je to da je bilo potrebno pročitati 10 različitih knjiga za svaki grad koji se promovira,s obzirom da ove čokolada promoviraju hrvatske gradove', objašnjava Filip Cvitić.

Josipa Bračanov se želi baviti edukacijom. 'Poslovno savjetovanje za mlade firme, prvenstveno IT branšu kojima nedostaju te "soft" skills odnosno meke vještine', kaže.

A da bi u tome uspjeli, potrudit će se mentorice. U 5 mjeseci, koliko program traje, polaznicima će prenijeti sve svoje znanje i iskustvo. Ali i pokušati osnažiti ih.

'Mislim da je to ključ uspjeha - mentalni sklop, ono što zovemo poduzetnička psihologija i čak istraživanja pokazuju da uspjeh ovisi 90 posto o tome, znači kako mi sebe vidimo, u što vjerujemo, što sebi govorimo', kaže poduzetnica Kristina Ercegović.

A mentorice će na polaznike prenijeti i neke svoje kontakte.

'Često kad imamo ideju, pa kažemo ljudima oko nas, što obično bude? Aaaaa, jesi ti normalan, jesi lud, pa gdje ćeš dati otkaz, pa kako ćeš bez novaca, kako ćeš ovo, kako ćeš ono i što se dogodi - mi najčešće odustanemo od te ideje. Zato je bitno s kime ćemo se okružiti', objašnjava Ercegović.

Natječaj je otvoren do 10. siječnja, financira ga Europska unija. Jedini uvjet je da ste mlađi od 30 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju