Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vandoren u Osijeku

'Dosta smo pričali o problemima, idemo ih riješiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada mora olakšati dolazak investitora, zaključak je susreta veleposlanika Vandorena s čelnicima grada i županije.

Investitori koji žele doći u Hrvatsku susreću se s nizom administrativnih prepreka koje se moraju riješiti. Zaključak je to današnjeg sastanka šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paula Vandorena s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem i gradonačelnikom Osijeka Krešimirom Bubalom.

Pročitajte i ovo Ilustracija direktiva o pomorskoj strategiji Hrvatska dobila opomenu Europske komisije, prijeti se i tužbom Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

'Puno smo razgovarali o idenfitikaciji svih poteškoća koje investitori susreću u realizaciji projekata. Informacije koje sam dobio ohrabruju me da nastavim s punim aktivnostima komunikaciji s Vladom. Dosad smo puno razgovarali o poteškoćama, a sada je vrijeme da se problemi počnu rješavati', kazao je Vandoren nakon za javnost zatvorenog sastanka.

Složili su se, dodao je, s informiranjem građana o svim pitanjima vezanim uz ulazak RH u EU. 'Hrvatska će se 2013. otvoriti još više fondova i na raspolaganju biti više sredstava koja ipak ne dolaze automatski. Za povlačenje se treba dobro pripremiti', upozoro je Vandoren.

Je li Euopska komisija zadovoljna s rješavanjem problema brodogradilišta, pak, nije htio reći. To će, naglasio, biti poznato u utorak u izvješću Komisije. Da i lokalna uprava ima problema s nizom zapreka koje koče dolazak investitora, upozorili su i čelnici Osijeka i Županije.

'Nužno je promijeniti okvire na nacionanoj razini jer su ovlasti jedinica regionalne samouprave premali. Potrebnu dokumentaciju investitor mora tražiti na raznim lokacijama, to je veliki gubitak vremena i taj dio treba pojednostaviti, ali i zakoni kada se donesu, a tiču se poreza i davanja investitora ne mogu se mijenjati iz dana u dan', naveo je Šišljagić.

Šef Delegacije EU tijekom službenog posjeta obišao je i Kopački rit te posjetio plastenik u Bilju, projekt u sklopu IPA IV 'Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada' koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Popodne će veleposlanik Vandoren održati predavanje na temu 'Izazovi za Hrvatsku prije članstva u Europskoj uniji' na osječkom Sveučilištu.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene