Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poklonio se žrtvama i otišao

'Došao sam pokazati da je Srbija danas drugačija zemlja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boris Tadić prvi je srbijanski lider koji je nakon rata kročio na Ovčaru, položio vijenac i izrekao riječi isprike i žaljenja.

Dan za povijest. Prvi put nakon 19 godina, prvi čovjek Srbije stao je pred žrtve. Na mjestu masovne grobnice položio je vijenac 'Nevinim žrtvama' uz bijelu svijeću i toliko očekivane riječi isprike.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Slika nije dostupna JEZIVI PODSJETNIK Javio se policajac sa snimke slavlja uz četničke pjesme o Vukovaru i Srebrenici: Rekao što će napraviti drugi put

'Ovdje sam da se poklonim žrtvama, uputim riječi izvinjenja i iskažem žaljenje', rekao je presjednik Srbije Boris Tadić na Ovčari.

'Srbija je danas drugačija zemlja'

Vijenac je položio i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. 'Došli smo u Vukovar i na Ovčaru da se poklonimo žrtvama i izrazimo sućut obiteljima, ali i da pokažemo kako nijedan zločin neće ostati nekažnjen.'

Isprikom na mjestu najveće masovne grobnice poslije Drugog svjetskog rata, dva su predsjednika istaknula kako žele okrenuti novu stranicu i započeti s novom politikom. 

'Došli smo pokazati da je moguća drugačija politika, politika mira i prijateljstva', rekao je Josipović. Tadić je dodao kako je u Vukovar došao u želji da pokaže da je Srbija danas drugačija zemlja s politikom potpuno suprotnom od one s početka 90-ih.

Zbog politike 90-ih žene koje su ostale udovice, majke bez sinova, Tadićeve riječi nisu čule. U trenutku polaganja vijenaca predsjednicima su okrenule leđa.

Porukama na Ovčari, predsjednici su jasno poručili u kojem smjeru žele povesti dvije države i dva naroda. 'Na Ovčari, u Vukovaru, poklanjajući se žrtvama mislimo na budućnost, na one koji istupaju u naše nacionalno ime i mislimo na one koji će se tek roditi u našim narodima. Priznanjem zločina, izvinjenjem i žaljenjem stvaraju se mogućnosti za oproštaj i za pomirenje', rekao je Tadić.

'Novi poticaj za pronalaženje nestalih'

'Želim da današnji događaj bude novi poticaj za pronalaženje sudbine nestalih, poštovanje svih žrtava i okretanje nove stranice u odnosima dviju zemalja', dodao je Josipović.

Tadić je rekao kako je u Vukovar došao u želji da pokaže da je Srbija danas drugačija zemlja s politikom suprotnom od one s početka 90-ih Tadićeve riječi na Ovčari brzo su se pročule gradom. Reakcije su bile podijeljene, baš kako Vukovar i danas živi.

Nakon posjeta Ovčari Boris Tadić sastao se s premijerkom Jadrankom Kosor, a zatim su se zajedno s Josipovićem sastali i sa braniteljskim udrugama.

Svoj je posjet Hrvatskoj predsjednik Tadić u društvu predsjednika Josipovića završio u Paulin Dvoru, selu pokraj Osijeka gdje je '91. ubijeno 18 srpskih civila i jedan Mađar. I tamo su se oba predsjednika poklonila nevinim žrtvama rata. Tamo su zapečatili svoje izjave s Ovčare i još jednom poručili da su odlučni tragičnu povijest ostaviti iza njih.

'Zločini ne zastarijevaju'

Hrvatska i Srbija, poručila su dvojica predsjednika, zaliječit će rane prošlosti, kako bi imale zajedničku budućnost.

'Zločini ne zastarjevaju, i Hrvatska će kao država koja poštuje svoje pravo, međunarodno pravo progoniti svaki zločin bez obzira tko ga je počinio', rekao je Josipović.

'Još jednom, poklanjam se pred svim žrtvama, koje su nevino stradale, verujući da činimo dobro za decu koja dolaze', rekao je Tadić.

Povodom dolaska srbijanskog predsjednika policija je bila u stanju pune pripravnosti. Vukovarske ulice danas su se nadzirale i s kopna i iz zraka. Tadić je stigao trajektom preko Dunava do Vukovara. Čvrstim vezom započeo je povijesni posjet, a ruku prijateljstva pljeskom su pozdravili okupljeni Vukovarci.

Mladi cvijećem slali poruku

No, pljeskalo se pod budnim okom specijalaca. Policijski psi detaljno su pregledavali teren. Nadziralo se sa zemlje i iz zraka. Predsjednička kolona projurila je pored 40-ak prosvjednika koji misle da 'Ivo radi krivo'. HSP-ovci su bili uvjereni da se Tadić neće ispričati.

I dok su tako jedni svjećama izrazili protivljenje, mladi iz Hrvatske i Srbije, cvijećem su poslali drugačiju poruku. Bijele ruže bacili su u Vuku za sve žrtve, te izrazili želju da Vukovar postane grad s boljom budućnosti i pravim suživotom. Ideja je oduševila njihove roditelje.

>> Reakcije u Srbiji: Od pokuda do zahtjeva za priznanjem Tadiću

>> 'Vjerujem da poklonom stvaram pretpostavku suživota'

>> Tadić: Ovdje sam da se poklonim žrtvama i uputim riječi isprike

>> 'Nisam se ispričao zbog Bruxellesa, nitko nas ne treba tjerati da budemo ljudi'

Prije odlaska Vukovarcima je pomoć obećao i predsjednik Tadić. 'Republika Srbija će sudjelovati u izgradnji Vukovara.' S obećanjima i poklonom, šalom koji je dobio od Vukovarskog gradonačelnika, srbijanski se predsjednik vratio kući.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene