Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dorić pokrenuo inicijativu u Vijeću Europe za procesuiranje ratnih zločinaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS-ovac Miljenko Dorić izvijestio je da je prošloga tjedna u Strasbourgu, kao član saborskog izaslanstva na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe pokrenuo inicijativu da se članice Vijeća Europe i zemlje promatrači obvežu na suradnju oko izručenja i procesuiranja osumnjičenika za ratne zločine na području bivše SFRJ.

Dorić je na konferenciji za novinare u Saboru kazao da je inicijativu pokrenuo zbog procjena da zemljama članicama Vijeća Europe te u SAD-u i Kanadi kao promatračima i dalje "slobodno šeta" velik broj ratnih zločinaca, da ih je dio dobio i državljanstva u tim zemljama, uvjeren da bi brojka od 161 osumnjičenih za ratne zločine trebala biti barem deset puta veća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ohrabren retorikom Josipovića Tadić: Odnosi u regiji najbolji su u zadnjih 20 godina Slika nije dostupna Beogradska 'Gay parada' Vijeće Europe zabrinuto zbog sukoba na 'Paradi ponosa'

U svojoj se inicijativi poziva na dvije konvencija Vijeća Europe - onoj da ratni zločin nikada ne zastarijeva te onoj o obvezi izručenja osumnjičenih za ratne zločine - te preporuci da članice Vijeća Europe, postoje li razlozi za neizručenje, ratne zločince procesuiraju same, po načelu "ili izruči ili sudi".

Dorić je inicijativi, koju je kao prijedlog poslao Odboru za pravna i politička pitanja te očekuje da će biti proslijeđena Parlamentarnoj skupštini, naveo četvoricu osumnjičenika za ratne zločine koji žive u članicama Vijeća Europe ili zemljama promatračima - Milan Španović (Velika Britanija), Veljko Kadijević (Rusija), Ilija Brčić (Italija) i Goran Pavić (Kanada/SAD).

Cilj mu je da Parlamentarna skupština dvotrećinskom većinom izglasa preporuku koja bi imala pravnu snagu i obvezala članice Vijeća Europe da se te preporuke pridržavaju.

Za svoju je inicijativu dobio potporu, odnosno potpise parlamentaraca iz, uz Hrvatsku, 13 zemalja, ali ne i izaslanstava Srbije i Crne Gore.

Dorić je upozorio da je od rata na području bivše SFRJ prošlo 15-tak godina, da će, prođe li još 10 godina, biti jako teško ući u trag ratnim zločincima, te da je stoga nužna međunarodna suradnja kako bi ih se privelo pravdi.

"One zemlje koje su im (zločincima) dale državljanstvo moraju priznati da su pogriješile i same riješiti taj problem, a ako ih ne žele izručiti, neka ih sude, a Hrvatska će im dostaviti svu potrebnu dokumentaciju", rekao je.

Dorić je kao iduću inicijativu najavio onu o pridobivanju međunarodne potpore procesuiranju odgovornih za razaranje Vukovara, budući da, upozorio je, za tragediju tog herojskog grada nitko nikada nije odgovarao.

"Našim se generalima sudi za prekomjerno granatiranje Knina, a za Vukovar, gdje ni jedna kuća nije ostala čitava, nitko nikada nije odgovarao", podsjetio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene