Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dopunsko poskupljuje najranije u lipnju

'Kad bi ministar živio s 1.600 kn poslala bih ga da plati dopunsko pa bih ga pitala što jede'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja ne bi se trebala mijenjati najmanje do lipnja. Toliko će, naime, trebati da se provede javna rasprava i analiziraju njeni zaključci.

Dok iz Vlade traže poskupljenje, iz HZZO-a pak cijenu ne žele povisivati bez iscrpne analize. Najava da će morati plaćati 19 kuna više na mjesec građanima nije najbolje sjela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važne odluke Provjerite: HZZO objavio koji su se novi lijekovi našli na listi Ilustracija inflatorni pritisak Poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje i do 30 posto: Oglasio se i HZZO

'Kad bi ministar živio s 1.600 kuna onda bi ga ja poslala da si plati još dopunsko od 89 kuna pa bi ga pitala što jede', kazala je ogorčeno jedna gospođa.

Đula Rušinović Sunara iz Hrvatske udruge za promicanja prava pacijenata kaže:

'To je još jedna od vatrogasnih mjera koje se pokušavaju postići na nekakvim da kažemo načine koji zapravo izgledaju kao dolijevanje ulja na vatru.'

No vladajući koji traže poskupljenje kažu da je ono nužno.

'Na žalost u ovom trenutku mi moramo se suočit da jedan dio građana će podnijet ovaj teret kako bismo skoro milijun stanovnika, građana naše zemlje oslobodili i kako bi i dalje primali jednaku zdravstvenu skrb kao i do sada', pojašnjava Ines Strenja Linić, saborska zastupnica MOST-a.

Među tih milijun koji imaju stopostotnu skrb bez da dodatno plaćaju zbog braniteljskog statusa je i Srenja Linić. Dodatnog plaćanja za zdravlje oslobođeni su oni s najnižim primanima, učenici i redovni studenti, darivatelji krvi i organa, 100-tni invalidi, osobe koje zbog tjelesnih ili mentalnih oštećenja ne mogu same skrbiti o sebi. Njima dopunsko osiguranje plaća država.

Ništa dodatno ne plaćaju ni djeca do 18 godina te djeca nesposobna za samostalan život i rad i nakon 18-te godine života. Zatim trudnice, psihijatrijski bolesnici, oni s HIV infekcijama, onkološki bolesnici, branitelji s HB iskaznicom i njihove obitelji, te pacijenti na palijativnoj skrbi. Njima pak osnovno zdravstveno osiguranje pokriva sve troškove.

Zbog najavljenog poskupljenja umjesto jačeg priljeva u tzv. fond solidarnosti mogao bi se dobiti potpuno drukčiji efekt - otkazivanje polica. Iz HZZO-a smatraju da bi to bio početak kraja zdravlja dostupnog svima jer su oni ti koji čuvaju cijenu na sadašnjoj razini.

Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a pojašnjava:
'Cijena je jednaka za sve bez obzira jesu li stari ili mladi, bogati ili siromašni, bolesni ili zdravi, bez obzira na rizik njihove bolesti čuva se jedna jedinstvena cijena. Ukoliko nema regulatora te cijene na tržištu onda cijene se mogu računati po onim aktuarski izračunima rizika.'

To bi značilo da će se predviđati koliko bi tko mogao zdravstveni sustav stajati. Stariji i bolesni u tome slučaju neće dobro proći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene