Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udarnički tempo

Dopisnik Nove TV Ivan Kaštelan o lokalnim izborima: ''Želi se nametnuti atmosfera da ne biramo gradonačelnika, već da je u pitanju referendum o ideološkim pitanjima''

Ivan Kaštelan - 3
Ivan Kaštelan - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Kaštelan - 1 Ivan Kaštelan - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan - 2 Ivan Kaštelan - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan - 3 Ivan Kaštelan - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan - 4 Ivan Kaštelan - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ivan Kaštelan - 5 Galerija 1/6 >>
Ivan Kaštelan je svoju karijeru počeo u Splitu, gdje je 2004. godine pokrenuo Splitski portal. Pet godina bio je urednik portala Slobodne Dalmacije, prvo u rubrici sport, a potom izvršni urednik novosti. Tijekom dugog niza godina rada u tiskanom novinarstvu najviše je pratio teme vezane za Split, s naglaskom na komunalnu i lokalnu politiku. Zbog novih profesionalnih izazova i želje za novim znanjem, Ivan se 2019. godine pridružuje ekipi najjačeg informativnog programa u Hrvatskoj.

Kakvo je raspoloženje Splićana nakon prvog kruga izbora?

Ne bi me čudilo da izlaznost bude veća nego u prvom krugu. Jer baš kao i u Zagrebu, iz oba tabora želi se nametnuti atmosfera da ne biramo gradonačelnika koji će nas voditi iduće četiri godine, već da je u pitanju referendum o ideološkim pitanjima koje baš i nemaju veze s lokalnom politikom i nadležnostima koje prvi čovjek grada ima. U ovim danima između dva kruga izbora pred dopisnicima je još više prijeđenih kilometara jer su se u Dalmaciji dogodila poprilična iznenađenja i nova lica u politici. Tempo je udarnički.

Ivan Kaštelan - 3 Ivan Kaštelan - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Koliko je to drugačije od svakodnevnice?

Radni dan dopisnika je više radni život dopisnika, jer mi nemamo sektore kojima se bavimo više ili neko područje za koje znamo da ga uopće ne pokrivamo. Svaki dan prilika je za naučiti nešto novo, pa se tako krećemo od crne kronike, preko politike, do ekologije, sporta i zabave. Nije rijetkost da danas izvještavamo o ubojstvu, a već sutra o poljoprivrednim nasadima. Čak i na slobodan dan uoči radnog dana, prati se velik broj lokalnih medija i društvenih mreža kako bi stalno bili što aktualniji. Naporno i stresno? Da. Al' sami smo izabrali posao novinara u dopisništvu (smijeh).

Pročitajte i ovo Lara Samošćanec Nova lica preuzimaju vlast Najmlađoj načelnici u Hrvatskoj tek su 22 godine, a na kampanju je potrošila samo 1100 kuna. Doznajte koji je bio njezin recept za pobjedu

Pročitajte i ovo Andrej Plenković smjena ministara? Premijer o rekonstrukciji Vlade ne govori, ali u redovima HDZ-a sve se glasnije priča kako bi mogla biti i - prije ljeta

Jesu li gledatelji suradljivi kada se sretnete na terenu?

Građani uglavnom reagiraju pozitivno kad u njihovo mjesto stigne ekipa s mikrofonom Nove TV, vjerujem da je to zbog godinama građenog ugleda televizije koja će reportažu obraditi temeljito i bez senzacionalizma. Naravno da u svakodnevnom poslu imamo i mali postotak neugodnih situacija, no s vremenom se naučimo elegantno izvući iz bilo kakvih neugodnih rasprava.

Ivan Kaštelan - 3 Ivan Kaštelan - 5 Foto: DNEVNIK.hr

U tijeku su pripreme za drugi izborni krug, koji će Nova TV opet pratiti tijekom cijelog dana. Kako to izgleda iza kamera?

Ovo su moji prvi izbori da sudjelujem u programu uživo na Novoj TV. Nema tu posebnih priprema jer već 15 godina svakodnevno pratim lokalnu politiku Splita i Dalmacije, pa o kandidatima, mogućim koalicijama nakon izbora, projektima koje su već nebrojno puta obećali, znamo puno više nego bi sami kandidati za vodeća mjesta gradova i općina željeli da se sjećamo.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene