Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struka u čudu

Nakon što je dopis o vjeronauku izazvao lavinu reakcija, iz Požeške biskupije sada govore drukčije

Vjeronauk u školama (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Vjeronauk u školama (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vjeronauk u školama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vjeronauk u školama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vjeronauk u školama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vjeronauk u školama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vjeronauk u školama (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/3 >>
Vijest da je Požeška biskupija, nakon nekoliko upita, poslala dopis ravnateljima škola u kojem kaže da u e-dnevniku i e-matici vjeronauk kategoriziraju kao obvezni predmet, izazvala je lavinu komentara. Struka je ostala u čudu, a ministrica poručila da se dobro zna što je čija nadležnost. Biskupija je na kraju poslala novi dopis školama u kojem sve pojašnjava.

Između izborno i obvezno, u e-dnevniku za vjeronauk izabrati obvezno. To stoji u dopisu koji je Požeška biskupija poslala ravnateljima škola u biskupiji.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..." Slika nije dostupna Idu ukorak s vremenom I Srbija bolja od nas: Sramotna činjenica na koju upozoravamo mjesecima

Taj je potez struku ostavio u čudu. ''Ovaj postupak mi nije jasan, osobito zbog toga što škole ovdje nemaju autonomiju donošenja svojih nekih odluka i proglašavanja da li je neki predmet obvezan ili je neki predmet izboran'', ističe Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola.

Ministrica je poslala jasnu poruku. ''Radi se o izbornome predmetu. Tehničke upute školama kako se nešto treba provesti ili voditi u sustavima, to daje nadležno ministarstvo ili CARNet ako se radi o specifičnijim detaljima'', rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Katehetski ured u Požegi poslijepodne je ravnateljima poslao aneks dopisa u kojem pojašnjavaju onaj prethodni za koji kažu da je mogao izazvati kriva mišljenja. U njemu sugeriraju da u izborniku e-dnevnika za vjeronauk ipak odaberu izboran predmet. ''To je,naime, u skladu s mogućnošću izbora Katoličkoga vjeronauka kao predmeta. Obvezatnost, o kojoj je u prethodnom dokumentu bilo riječi, shvaćena je najprije kao redovitost Katoličkoga vjeronauka u osnovnim i srednjim školama, posebno kada je riječ o njegovoj satnici unutar organizacije nastave'', stoji u dopisu.

U osnovnoj školi učenik ima izbor ići na vjeronauk, ali i ne mora. U tom će slučaju imati manje sati. U srednjoj školi postoji obvezni izborni predmet, što znači da učenik mora izabrati hoće li slušati vjeronauk ili etiku. ''Tek nakon isteka školske godine, na zahtjev roditelja i učenika, pisanim zahtjevom se može promijeniti predmet u srednjoj školi. Dakle, ne samo ispisati se, nego umjesto vjeronauka uzeti etiku, umjesto etike vjeronauk'', pojašnjava Suzana Hitrec.

I u osnovnim i u srednjim školama, prema podacima Ministarstva obrazovanja, broj djece koja pohađaju vjeronauk blago opada iz godine u godinu. Ponukani dopisom, Dnevnik Nove TV biskupe je upitao koji je stav HBK o tome treba li vjeronauk biti izborni ili obvezan predmet. ''Roditelj ako želi izabrati, on je onda izborni obavezan predmet. Oni ga mogu opozvati, naravno, uz određenu proceduru. Ništa se ustvari ne mijenja, ostaje sve kao što je bilo i do sada'', kaže mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski. Točnije, u školama imamo izborne predmete od kojih se jedan mora izabrati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene