Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lakše do otkaza

Donosi li prijedlog Zakona o radu nejednakost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mali poslodavci, koji zapošljavaju do pet radnika, moći će tim radnicima uručiti otkaz bez ikakvog obrazloženja.

To je dio prijedloga novog Zakona o radu. I o tome će se još pregovarati. Prođe li, radnik neće imati pravo na sudski spor. Mali poslodavci trenutačno zapošljavaju više od 90 tisuća radnika. Sindikati su nezadovoljni.

Pročitajte i ovo Ilustracija RADNIČKA PRAVA Stiže novi Zakon o radu: Pogledajte koje sve promjene čekaju poslodavce i radnike Slika nije dostupna Koje su razlike? Biti radnik - nekad i sad!

Vera Odorčić već godinama radi kao kuharica, u malom restoranu. 'Posao mi znači sve, jer u današnje vrijeme sretan je onaj tko radi i tko ima posao. Radnici su premalo zaštićeni i mislim da bi to trebalo promijeniti', kaže Vera.

Veri se, stoga, ne sviđa ni prijedlog novog Zakona o radu. Prema njemu, mali poslodavci, koji zapošljavaju do pet radnika, moći će tim radnicima uručiti otkaz bez ikakvog obrazloženja.

'Stvarno nije u redu, jer imala firma tisuću radnika, pedeset ili jednog, mislim da bi svi radnici stvarno trebali imati jednaka prava', dodaje Vera.

Prođe li Vladin prijedlog, više od 90.000 radnika, koliko ih trenutačno radi kod malih poslodavaca, moći će ostati bez posla kada god to poslodavac odluči. Za svoj se otkaz neće moći sudski sporiti. S takvim prijedlogom sindikati se ne slažu.

'Pred zakonom bi trebali biti svi isti, ali ako ovaj nakaradni prijedlog se usvoji, onda će biti itekako velika razlika, što ne bi trebalo dopustiti u Hrvatskoj', kaže Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Novi ZOR: 90.000 radnika moći će dobiti otkaz bez obrazloženja!

Je li prijedlog pravedan, pitali smo i pučku pravobraniteljicu. 'Radi se očito o određenoj nejednakosti, ali vidjet ćemo zapravo koji će biti rezultat pregovora i kako će taj zakon na kraju stvarno izgledati', kaže Lora Vidović, pučka pravobraniteljica.

O Zakonu o radu još se pregovara. Do sada je donekle ublažena odredba o preraspodjeli radnog vremena. Raniji prijedlog pretpostavljao je da se kolektivnim ugovorom dogovara rad od 56 do 60 sati. No, dogovoreno je ipak da ne može iznositi više od 50 sati na tjedan.

Sindikati pretpostavljaju da će zakon biti donesen uskoro, bez obzira na tijek pregovora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene