Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lakše do otkaza

Novi ZOR: 90.000 radnika moći će dobiti otkaz bez obrazloženja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mali poslodavci, koji zapošljavaju do pet radnika, moći će tim radnicima uručiti otkaz bez ikakvog obrazloženja.

Mali poslodavci, koji zapošljavaju do pet radnika, moći će tim radnicima uručiti otkaz bez ikakvog obrazloženja. To znači da će preko 90 tisuća radnika, koliko ih trenutno radi kod mikro poslodavaca, vrlo realno bez posla moći ostati kada to poslodavac odluči, a svoj otkaz neće moći sudski osporavati, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pušten u javnu raspravu Novi Zakon o radu: Poslodavac će moći ulaziti u stan zaposlenika, stiže nova vrsta bolovanja, neki ostaju bez božićnice Andrej Plenković OD RADARA DO RENDGENA Plenković: ''Ne znam otkud ta nebulozna teza da bih Paladina birao pod nečijom ucjenom''

Takva odredba stoji u prijedlogu Zakona o radu (ZOR), što ga je resorno ministarstvo rada izradilo nakon provedenih razgovora i 'saslušanja' socijalnih partnera u prethodnim mjesecima. O tom dokumentu sada bi trebali započeti i pregovori.

Tri strane već će se danas susresti. No, čini se kako bi ZOR u drugo čitanje mogao biti upućen vrlo brzo te da prevelikog prostora za 'ispravljanje' njegovih odredbi neće biti.

Između dva saborska čitanja donekle je ublažena zakonska odredba o preraspodjeli radnog vremena. Naime, raniji prijedlog vlade prema kojem bi se odlukom poslodavca tjedno moglo raditi do 56 sati donekle je ublaženo. Sada se predlaže da tjedna satnica, s uključenim prekovremenim radom, odlukom poslodavca ne može iznositi više od 50 sati. Dulji rad u preraspodjeli, ali najviše do 60 sati tjedno s uključenim prekovremenim satima, može se ugovoriti kolektivnim ugovorom. Raniji prijedlog pretpostavljao je da se kolektivnim ugovorom dogovara rad od 56 do 60 sati tjedno.

 Krešimir Sever: 'ZOR se ne donosi zbog dobrih poslodavaca, nego onih koji bi ga htjeli zlorabiti'

U cilju fleksibilizacije radnih odnosa, poticanjem rada kod više poslodavaca, uvodi se mogućnost i da radnik radi kod dva, tri, četiri ili više poslodavaca. Izmjenama ZOR-a i dalje se utvrđuje da je puno radno vrijeme 40 sati tjedno. No, radnik koji je zaposlen u punom radnom vremenu, »može sklopiti ugovor o radu s drugim poslodavcem u najdužem trajanju do osam sati tjedno, odnosno 180 sati godišnje«. Takav ugovor o radu radnik može sklopiti ako mu poslodavac, ili poslodavci s kojima 'prethodno ima sklopljen ugovor o radu, daju pisanu suglasnost'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene