Zgrada Vrhovnog suda (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)
Zgrada Vrhovnog suda (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Nikola Hanžel, imućni donator HDZ-a i predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, osuđen je zbog gospodarskog kriminala pomaganjem u zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, i to na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje do dvije godine.


To znači da će u zatvor samo ako u tom periodu počini novo kazneno djelo, piše u četvrtak Jutarnji list.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Nakon Vlade i Predsjednica odbacila optužbe: ''Nikada ne bih tražila da se neka tema povuče iz slovenskih medija'' Prosvjed radnika Uljanika (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) - 4 Vapaj radnika Uljanika Predsjednici: "Prijete nam deložacije, preživljavamo od humanitarne pomoći, zar to nije sramota?"

Presudu suca Ante Ujevića na Županijskom sudu u Karlovcu potvrdio je Vrhovni sud te je u ovom trenutku Hanžel upravo u periodu dvogodišnje kušnje.

Hanžel je bio najveći pojedinačni donator kasnije predsjednice Grabar-Kitarović s iznosom od gotovo 200.000 kuna. Zajedno s čelnim ljudima Karlovačke banke našao se na optuženičkoj klupi jer su mu bezrazložno otpisali 1,1 milijun kuna kredita 1998. godine, kada je on bio predsjednik Skupštine dioničara Banke, u njegov dug preuzeo je Kabah, poduzeće u vlasništvu Banke.

Županijski sud nepravomoćno je 2014. godine čelnike ove novčarske ustanove osudio na po dvije godine zatvora, odnosno na jednu i pol direktora Kabaha, a Hanžela oslobodio krivnje za poticanje na kazneno djelo. Vrhovni je sud kazne osuđenicima prepolovio, a poništio oslobađajuću presudu Hanželu.

Ponovljeni slučaj protiv Hanžela vodio je sudac koji ga je ranije oslobodio krivnje, Ante Ujević, danas predsjednik Županijskog suda u Karlovcu.

U presudi je, doznaje Jutarnji list na Vrhovnom sudu, obrazložio kako je nedvojbeno dokazano da je okrivljeni Hanžel pristao na promjenu dužnika, a bez njegova pristanka ne bi moglo doći do kaznenog djela od strane počinitelja iz Kabe i Kabaha, pa je "u objektivnom smislu Hanžel ostvario kažnjivu radnju pomaganja kod tog kaznenog djela", koje opisuje "blažim oblikom sudioništva". (Hina)

Tko podmeće ministrici Žalac? Butković poručuje: "O eventualnim pakiranjima raspravljat ćemo na stranačkim tijelima"