Svećenik Josip Mužić, koji je poručio kako neće davati pričest onima koji su glasali za ratifikaciju Istanbulske konvencije, za DNEVNIK.hr poručuje kako za političare vrijede ista pravila za primanje sakramenata kao i za sve druge.

Galerija


Splitski svećenik don Josip Mužić izazvao je burne reakcije svojom objavom na Facebooku u kojoj je poručio kako oni koji su glasali za ratifikaciju Istanbulske konvencije više ne mogu primiti svetu pričest dok se ne pokaju za svoj "sramotan čin".

Vezani članci Nasilje nad ženom, ilustracija Što je s Istanbulskom konvencijom? Ministra brinu niske kazne, pravobraniteljica upozorava na lošu sudsku praksu, a žrtve obiteljskog nasilja obeshrabrene Nadbiskup Mate Uzinić - 3 Nadbiskup Uzinić o mogućim velikim promjenama u Crkvi: "Otvara se perspektiva da žene ne budu samo one koje će popunjavati klupe na misnim slavljima"

Iako je Splitsko-makarska nadbiskupija poručila kako se nije službeno očitovala o toj temi te je riječ o privatnom stavu svećenika, Mužić, inače redovni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, ističe kako svećenici, a ni laici "nemaju pravo pravo raspolagati svetim sakramentima kako se njima sviđa ili kako je politički korektno".

"Zastupnici koji su glasali za Istanbulsku dužni su se pokajati"

Citira pritom Zakonik kanonskog prava koji kaže: "Neka se primanje svete pričesti ne dopušta izopćenima ni udarenima zabranom bogoslužja pošto im je izrečena ili proglašena kazna, a ni drugima koji tvrdokorno ustraju u očitom teškom grijehu".

Mužić podršku Istanbulskoj konvenciji očito smatra "teškim grijehom" i podsjeća na očitovanje Hrvatske biskupske konferencije koja je upozorila kako je ratifikacija Istanbulske konvencije neprihvatljiva za katolike jer nameće genderizam koji je "novo tumačenje čovjeka koje nije spojivo ni s općeljudskim, a pogotovo ne s kršćanskim poimanjem čovjeka".

"Nitko se ne može pravdati neznanjem. Političari, pa i na najvišim položajima, ako su vjernici katolici nisu ništa iznad „običnih“ vjernika i za njih vrijede isti propisi u vezi primanja sakramenata kao i za sve druge. Oni zastupnici koji su javno izglasali konvenciju dužni su se pokajati, ispovjediti i javno opozvati svoj čin da bi mogli pristupiti pričesti“, kazao je Mužić za DNEVNIK.hr

Smatra kako su svećenici dužni skrbiti o dostojnom primanju pričesti, što u nekim slučajevima uključuje i njezino uskraćivanje.

"Mediji nameću nevjernička i agnostička mišljenja"

Mužić, koji je upravitelj crkve sv. Filipa Nerija u Splitu, medije pak proziva za nametanje nevjerničkih i agnostičkih mišljenja koja, kako kaže, nisu mjerodavna za katolike te ih naziva "primjerom zavođenja diktature relativizma".

Podsjeća kako crkveni pravnik fra Velimir Blažević, u knjizi "Vodič kroz crkveno pravo za vjernike" ističe da se rijetko događa da nekome bude izrečena ili proglašena kazna izopćenja ili zabrane bogoslužja, i da se zbog toga takvomu ne može dopustiti primanje svete pričesti, ali da se može dogoditi da pričest treba nekomu uskratiti zbog tvrdokornog ustrajavanja u očito teškom grijehu.

Blažević tako navodi primjere civilno vjenčanih osoba, crkveno vjenčanih i razvedenih osoba koje su ponovno stupile u civilni brak, osobe koje žive u priležništvu ili konkubinatu ili osobe ogrezle u teškim zlodjelima, kao što su razbojstva, raspačavanje droge i sl., koja su javno poznata i od kojih te osobe ne odustaju.

Uzinić: "Poslanje nam nije tjerati ljude iz Crkve, nego im pomagati da se u nju vrate"

Podsjetimo, nakon što ga je na Twitteru za komentar pitao SDP-ov saborski zastupnik Bojan Glavašević, o ovoj se temi oglasio i dubrovački biskup Mate Uzinić s nešto blažim stajalištem.

Ističe kako Mužićev stav nije u skladu s evanđeljem te da svećenici ne bi trebali tjerati ljude iz Crkve, već im pomoći da se u nju vrate.

"Uz napomenu da bi se neki nakon svega što su javno rekli – i "za" i "protiv" –sami trebali upitati pripadaju li još uvijek Crkvi, sa spomenutim mišljenjem se ne slažem. Ono nije u duhu evanđelja. Poslanje nam nije tjerati ljude iz Crkve, nego im pomagati da se u nju vrate", poručio je Uzinić.