Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

"OBMANUO BIRAČE"

Domovinski pokret Miroslava Škore obrušio se na Plenkovića: "U kampanji otvarao svjetonazorska pitanja, a stanje u zdravstvu gurao pod tepih"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zašto je premijer katastrofalno stanje u zdravstvu gurao pod tepih, pita se Domovinski pokret Miroslava Škore.

Domovinskin pokret na svojoj se službenoj Facebook stranici osvrnuo na stanje u zdravstvu istaknuvši kako je dug u zdravstvu veličine tri Pelješka mosta. Tvrde da je Vlada HDZ-a, koja je vodila sustav zdravstva posljednje četiri godine, odgovorna za nečinjenje, ali i neznanje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj''

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Danas se u medijima pojavila vijest da farmaceutska industrija planira prekinuti isporuku lijekova i potrošnog materijala bolnicama. Dug HZZO-a dosegao je nevjerojatnih 10 milijardi kuna.

Da bi građani RH imali predodžbu o dubini krize treba reći da je zdravstvo trenutno dužno tri pelješka mosta. Bolnice su u dugovima, liste čekanja za većinu pretraga ili medicinskih zahvata približavaju se godini dana. Liječnici i medicinsko osoblje su nezadovoljni. Mladi liječnici i medicinske sestre odlaze iz Hrvatske.

Hrvatski zdravstveni sustav ima više MR i CT aparata na 100 tisuća stanovnika od Češke, Slovačke, Mađarske pa čak i od Slovenije. Zdravstveni sustav je korisnik velikih 27 milijardi kuna.

Unatoč svemu liste čekanja u RH su najduže u odnosu na relevantne susjedne zemlje. Financijski pokazatelji koji se mogu iščitati iz današnje objave farmaceutske industrije govore da je sustav pred kolapsom.

Hrvatski zdravstveni sustav nalazi se u najvećoj financijskoj krizi u zadnjih 20 godina. Posljedica je to dugogodišnjeg stručnog, organizacijskog i financijskog devastiranja sustava bolnica, HZZO-a i primarne zdravstvene zaštite.

Vlada HDZ-a koja je vodila sustav zdravstva posljednje četiri godine odgovorna je za nečinjenje, ali i neznanje. Upravo kriza koja je pred nama pokazuje da je Vlada Andreja Plenkovića obmanula birače na upravo završenim parlamentarnim izborima.

Tijekom predizborne kampanje ni riječi o financijskom kolapsu zdravstva. Javnost mora postaviti pitanje premijeru zašto je katastrofalno stanje u zdravstvu tijekom kampanje gurao pod tepih, a otvarao svjetonazorska pitanja koja ne mogu donijeti bolji život građanima Hrvatske.

Domovinski pokret Miroslava Škore smatra da za ozdravljenje sustava zdravstva odmah treba uvesti financijsku disciplinu u bolničkom sustavu, uvesti mentorski sustav između kliničkih bolnica i općih bolnica.

U općim bolnicama imenovati medicinske ravnatelje koji će isključivo pratiti tijek liječenja bolesnika. Uvesti praćenje ishoda liječenja i ishoda učinka lijekova koji se mora početi pratiti u sustavu HZZO-a kako to rade razvijene zemlje EU.

Osigurati da se sustav primarne zdravstvene zaštite stručno i financijski osposobi da se barem 70% obrade i zbrinjavanja bolesnika odvija u neposrednoj blizini stanovanja bolesnika.

Domovinski pokret Miroslava Škore također poziva farmaceutsku industriju da se u neposrednom dogovoru s odgovornim ljudima iz zdravstvenog sustava nađe na obostrano zadovoljstvo rješenje koje će trenutno dovesti do značajnog smanjenja duga temeljem odluke Vlade RH da će se dug isplatiti u najkraćem roku od tri do šest mjeseci.

Domovinski pokret Miroslava Škore ima program i znanje kako zdravstveni sustav izvući iz ove financijske krize. Pozivamo medije da prate ovu problematiku i uskoro organiziraju javnu raspravu o problemima hrvatskog zdravstva", navodi Domovinski pokret u objavi na Facebooku.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene