Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Domovinska koalicija predstavila je Program oporavka poljoprivrede i ruralnog kraja i mjere kojima planiraju ostvariti zadane ciljeve.


Domovinska koalicija predstavila je u ponedjeljak u Karlovcu Program oporavka poljoprivrede i ruralnog kraja, a glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić poručio je kako u Hrvatskoj neće biti dobro ako HSP AS s Domovinskom koalicijom ne bude sudjelovao u budućoj Vladi jer je, tvrdi, na djelu dogovorna demokracija koju provode čelnici HDZ-a i SDP-a Andrej Plenković i Zoran Milanović.

Vezani članci Slika nije dostupna Tepeš u Splitu: Očekujemo dobar izborni rezultat Slika nije dostupna DOMOVINSKA KOALICIJA

Nositelj liste za VII. izbornu jedinicu i predsjednik HKDU dr. Marko Veselica, Dean Golubić rekao je da će, budu li participirali u budućoj vlasti, raspisati referendum o ulasku Srbije u EU, provesti nacionalizaciju tvrtki od vitalnog značaja za hrvatsku državu, pokrenuti poljoprivredu tako da Hrvatska bude izvoznik, a ne uvoznik hrane, te da njihov program zahtijeva stvaranje socijalne države u kojoj će svaki Hrvat moći pošteno živjeti od svoga rada, država osiguravati radna mjesta, a preduvjet je svemu provedba lustracije za zločine počinjene za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima i gosopodarska lustracija sve do danas.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Drugi na listi Jurica Jašinski ustvrdio je da prethodne vlasti u 25 godina nisu bile u stanju riješiti "ni problem plavog diesela", a kamo li ruralnog razvoja u cjelini. Najavio je da će aktiviranjem zemljišta podići udio postotka prihoda od poljoprivrede u BDP sa sadašnjih pet na šest ili sedam posto, smanjiti PDV na poljoprivredne proizvode na maksimalnih deset posto, pravo na povrat PDV-a osigurati svim poljoprivrednicima, osnovati agro-banku, osigurati sredstva za poticanje sadnje visoko produktivnih kultura radi ostanka mladih na selu, osigurati bolje iskorištavanje EU fondova te potpore u poljoprivredi za jednolik razvoj cijele Hrvatske. Također planiraju sa značajno većom proizvodnjom i preradom hrane doći do ekonomskog, socijalnog i demografskog napretka hrvatskog sela.

U povodu prvog dana škole nove školske godine predsjednik stranke HSP AS-a Ivan Tepeš upozorio je kako je ove godine u školu krenulo najmanje prvašića u povijesti moderne Hrvatske što, ističe, još više daje na značaju njihovim demografskim programima. "Ako se loš demografski trend nastavi za četrdeset ili pedeset godina bit će katastrofalno malo prvašića, u međuvremenu također neće imati tko nama koji sada radimo zarađivati mirovine i uzalud nam sve današnje izborne bitke i ideološke borbe", rekao je Tepeš koji je birače pozvao da glas daju "onima koji će sada moći zaustaviti mlade generacije u odlasku iz Hrvatske".

Na pitanje kako će to učiniti Tepeš je odgovorio da postoji način da se u Hrvatskoj više investira, te primjerice smanji previsok PDV, da se time stvori klima za otvaranje radnih mjesta. HSP AS će, kaže, bude li participirao u vlasti, oformiti stambeni fond uz angažman države i lokalne samouprave.

Tepeš očekuje za HSP i partnere u Domovinskoj koaliciji najmanje tri mandata, a na novinarsko pitanje nije li, sudeći po rezultatima predizbornih anketa, glas za HSP AS glas za SDP ili HDZ, Tepeš je odgovorio da je takvo razmišljanje "obično podmetanje".

"Mi znamo s kim nećemo. Ne postoji varijanta, nakon ovih izbora, da mi surađujemo s lijevom opcijom, ni na koji način. A hoćemo li dati potporu Plenkoviću to ne znam. Dobro ćemo razmisliti, ovisno o tome s kojim će programom izaći pred nas", zaključio je Pero Ćorić. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju