Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INSTITUCIJE SE LOPTAJU

Domoljublje zapelo na administraciji: Obećali su napraviti spomen-kuću ubijenoj obitelji, ali sve je stalo

Aktualno Galerija Kuća u kojoj je ubijena obitelj Čengić - 3 Kuća u kojoj je ubijena obitelj Čengić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kuća u kojoj je ubijena obitelj Čengić - 2 Kuća u kojoj je ubijena obitelj Čengić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kuća u kojoj je ubijena obitelj Čengić - 1 Kuća u kojoj je ubijena obitelj Čengić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vlado Čengić, brat ubijenog Drage Čengića Galerija 1/4 >>
Nakon svega što može zapeti u administraciji - zapelo je sada i domoljublje. Odnosno, sjećanje na žrtve Domovinskoga rata. Prije 30 godina u Erveniku je na kućnom pragu ubijena cijela obitelj Čengić. Obitelji je obećano da će mjesto zločina biti spomen-soba. I tu je stalo jer uplela se administracija.

Ubijen je Goran od pet godina, Slobodan od 11 godina, majka Nevenka od 32 godine i otac Drago od 39 godina. Ubijeni su 1992. godine. Pokošeni su mecima u toplini svoga doma.

Pročitajte i ovo RH mora smanjiti administraciju - 3 Otkazi su neizbježni Kako je Hrvatska od druge najbogatije postala druga najsiromašnija nova članica EU-a? Stručnjaci upozoravaju – čeka nas novi vrući krumpir Spajanje vrtića u Slavoniji - 2 Manji trošak javnih ustanova Kad već neće država, oni hoće: Tri male slavonske općine udružile vrtiće i uštedjele na nepotrebnim zaposlenicima

Na mjestu strašnog zločina u Erveniku je spomen-ploča. Svake godine političari dođu zapaliti svijeću. Ostaviti cvijeće. Ali 2020. ostavili su i obećanje.

"Obećali su prije godinu i pol dana da će napraviti spomen-kuću, ona se ne drži svojih obećanja, što da ja očekujem da će uhvatiti počinitelje, mislim da to sve govori", kaže Vlado Čengić, brat ubijenog Drage Čengića.

Tvrdi da je on napravio što su mu rekli. Riješio je imovinskopravne odnose kako bi državi darovao kuću.

"Tri-čet'ri državna tajnika, ministra su dva bila, i dato je svakome svoj zadatak", dodaje Čengić.

No, svoj zadatak, jasno je, država nije napravila. Iako iz resornog Ministarstva tvrde da nije do njih, pa lopticu krivnje prebacuju na lokalne vlasti.

Iz Ministarstva branitelja su odgovorili: "Uvidjevši da nema pomaka u rješavanju ove inicijative, Ministarstvo je uputilo zamolbu Šibensko-kninskoj županiji u ožujku i kolovozu 2021. godine, a u međuvremenu smo uputili i požurnicu, na koju do danas nismo dobili odgovor."

Dodaju da je preduvjet za sufinanciranje iz državne blagajne da Županija donese odluku o uređenju spomen-kući i da se sklopi ugovor o osnivanju prava građenja.

Ministarstvu iz Županije odgovorili nisu, ali jesu nama. Kažu da, s obzirom na to da su predmet naslijedili od prethodne HDZ-ove vlasti, trebalo im je vremena da pronađu svu dokumentaciju. A s njom i zavrzlame. Poručuju da kuća nema ni uporabnu ni građevinsku dozvolu niti je legalizirana, pa na njoj nisu mogući građevinski zahvati.

Šibensko-kninska županija poručila je: "Jednako tako, bez navedenih dozvola objekt nije moguće priključiti na komunalnu infrastrukturu u smislu dovoda vode i odvodnje, kao ni priključiti na elektroenergetsku mrežu."

Čengić pak tvrdi, sve te papire on ima. A iz županije dodaju da suosjećaju s obitelji i zatražili su sastanak u resornom Ministarstvu, odakle je Čengić i dobio obećanje.

A dok se institucije loptaju, vrijeme curi. Iduće godine obilježava se 30. godišnjica zločina, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene