Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka vladajućih

Stiže nas još jedan porez - imovinski!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je HDZ prije dvije godine tvrdio kako bi uvođenje poreza na imovinu pogodilo 2,5 milijuna građana, sada mijenja mišljenje.

Sada više nema predizborne retorike, a uskoro bi porez na imovinu trebao zamijeniti niz drugih poreza i prireza. To posebno zanima one s nekretninom ili još bolje s više nekretnina. Ministar financija je još do prije nekoliko mjeseci tvrdio da bi takav porez u recesiji bio štetan, a sada ipak Vlada kreće u to.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan

Jedan stan pa vikendica i tako skoro svaka obitelj u Hrvatskoj ima nešto. Do sada se porez obračunavao po jednom modelu, a uskoro se sve mijenja. Osnovna ideja imovinskog poreza je da se oporezuje imovina koja se ne koristi za stanovanje. Tajkuni ce već ove godine to osjetiti na stanovima koje su kopovali za tvrtke, na automobilima i jahtama, a ostali ubrzo. Osnovni model obračuna, primjerice, više neće biti obračun po kvadratu, nego po vrijednosti stana, koju će izračunati porezna uprava.

70.000 strana u Hrvatskoj ima nekretnine

Druga stvar je da će Vlada morati odlučiti između 0,3 i 2 posto takvog poreza, koliko je uobičajeno u drugim europskim državama. Ta promjena se neće dogoditi preko noći, već će za to biti potrebno dvije do tri godine, što će ovisiti i o samom porezu. Znači, nakon sljedećih izbora, imat ćemo i imovinski porez i sasvim drugačiju filozofiju funkcioniranja naših života. postoje procjene kooje kažu kako u Hrvatskoj ima 600 tisuća stanova i kuća više, nego što ima obitelji. napravili smo projekciju kako bi to izgledalo da je, recimo uveden imovinski porez od 1 posto. Tako biste, primjerice, za nekretninu u Novalji, u vrijednosti od milijun i 750 tisuća kuna, po navedenom porezu od jedan posto plaćali na godišnjoj razini 1500 kuna, umjesto dosadašnjih 150 kuna. U Dubrovniku, s druge strane, za nekretninu vrijednu 7,5 milijuna kuna, tako bi plaćali imovinski porez od 7200 kuna, umjesto dosadašnjih oko 600 kuna.

Napomenimo i kako 70.000 stranaca u Hrvatskoj ima nekretnine za koje ne plaćaju porez, a to je zapravo veliki novac. No, u imovinskom porezu ima i nečeg dobrog, što bi moglo zanimati građane, posebice podstanare. Ideja poreza jest da se naplate nekretnine, koje se ne koriste pa bi oni koji iznajmljuju stanove za podstanarstvo, morali tu nekretninu prijaviti za imovinski porez, a time i pojeftiniti podstanarsku rentu. Sličan scenarij čeka one koji turistima iznajmljuju kuće i apartmane za vrijeme turističke sezone. treća stvar je pad cijena nekretnina, jer u ovom trenutku cijena nekretnina je napuhnuta, jer građani kupuju stanove, misleći da tako štede novac. Uvođenjem ovog poreza, mogla bi se dogoditi poplava nekretnina na tržištu pa samim tim i pad njihovih cijena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene