Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjetrovi iz Bruxellesa

Dolazi Hannes Swoboda: Kakve vijesti donosi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta na čelu s izvjestiteljem EP-a za Hrvatsku Hannesom Swobodom, posjetit će danas Hrvatski sabor i u 11 sati se sastati sa saborskim dužnosnicima.

Sa Swobodom će se sastati i premijerka Jadranka Kosor, priopćeno je iz Vlade. Izvjestitelj EP-a za Hrvatsku dolazi u osjetljivom političkom trenutku. Oporba zahtijeva raspisivanje izbora prije referenduma o pristupanju Europskoj uniji, što idealnim smatra i predsjednik Ivo Josipović, a na ulicama hrvatskih gradova, posebno u Zagrebu, prosvjednici traže trenutačan odlazak Vlade. Predsjednik Josipović je pak na konzultacijama okupio čelnike političkih stranaka kako bi mu jasno iznijeli svoje stavove o aktualnim pitanjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon odluke austrijskog suda Pusić i Pupovac: Izručenje Sanadera nema veze s poglavljem 23. Slika nije dostupna O pravu na pristup informacijama GONG: EU ne gleda samo ima li RH zakone, već i provode li se

A Swoboda je, sa svoje strane, početkom mjeseca izjavio da Hrvatska treba najprije završiti pristupne pregovore s EU-om i tek onda odrediti datum parlamentarnih izbora, što su hrvatski oporbeni čelnici osudili, ocjenjujući tu izjavu miješanjem u unutarnje poslove.

Izvjestitelj EP-a za Hrvatsku tada je rekao da i dalje vrijedi lipanj kao ciljni datum završetka hrvatskih pregovora s EU-om, ali da do tada treba obaviti preostali posao na reformama. Izjasnio se i o prosvjedima, rekavši da su prosvjedi u demokratskim zemljama normalna stvar, ali da ne bi trebali ometati posao na završetku pregovora. 'Oni ne bi trebali skretati pozornost Vlade s posla oko završetka pregovora', poručio je Swoboda.

>> Tajni sastanak Jadranke Kosor i Stjepana Mesića

>> 'Kosor nema petlje raspisati izbore ni u vlastitoj stranci, bojim se da neće ni u državi'

Podsjetimo, i povjerenik za proširenje EU-a Štefan Fuele rekao je da je završetak pregovora u lipnju 'vrlo ambiciozan cilj' i da Hrvatska treba 'udvostručiti napore' kako bi ispunila zahtjeve u određenom broju mjerila za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava.

Od tada iz Europske unije sve se češće čuju 'šaputanja' kako Hrvatska pregovore ipak neće završiti do lipnja. Premijerka o takvom scenariju, čini se, ne želi ni razmišljati, pa je tako nakon jučerašnjeg tajnog sastanka s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, u ekskluzivnoj izjavi za Dnevnik Nove TV, za razliku od ostalih pitanja naše novinarke, na pitanje o završetku pregovora u lipnju odbila odgovoriti.

Premijerka se oglušila i na zahtjev oporbe da se u Saboru izjasni o gorućim političkim pitanjima, ali i prosvjedima, o kojima posebno nerado govori.

Utoliko će biti zanimljivije čuti s kakvim porukama iz Bruxellesa stiže Hannes Swoboda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene