Obavijesti Video Pretražite Navigacija
negodovanje zbog cajki

Na Rujanfestu Seka Aleksić, Dejan Matić, Ministarke... "Činjenica je da većina sluša narodnjake"

Seka Aleksić (Foto: Dnevnik.hr)
Seka Aleksić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Seka Aleksić (Foto: Dnevnik.hr) Seka Aleksić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ilko Čulić (Foto: Dnevnik.hr) Ilko Čulić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Danijel Radeta (Foto: Dnevnik.hr) Danijel Radeta (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Seka Aleksić (Foto: Dnevnik.hr) Seka Aleksić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Seka Aleksić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Željko Samardžić, Dejan Matić, Ministarke, Seka Aleksić – samo su neki od izvođača koji će nastupiti na ovogodišnjem Rujanfestu. Upravo je taj popis i činjenica da će se cajke oriti zagrebačkim Bundekom izazvao negodovanje kod dijela Zagrepčana. Organizatori su očekuju 200.000 ljudi.

Od Maje Šuput i Petra Graše preko Željka Joksimovića do Miroslava Ilića, Dejana Matića, Samardžića i Seke Aleksić – ovakav popis izvođača na ovogodišnjem Rujanfestu podijelio je Zagrepčane. Dok jedni nemaju ništa protiv, drugi dižu obrve. ''A Seka Aleksić? Može, može. Onda ću ići ako Seka Aleksić dođe'', rekao je Josip iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Josip Dabro, Mario Radić "kulturna agresija" VIDEO Domovinski pokret objavio rat cajkama, a čelni ljudi im se zabavljaju uz četničke pjesme Koncert Aleksandre Prijović Uputili apel Domovinski pokret ratuje s turbofolkom, imaju i plan: "Svaki virus treba se zaustaviti prije ulaska u organizam"

Zagrepčanin Mislav se, pak, pita je li riječ o popisu izvođača u Zagrebu ili u Nišu.

Organizatori kažu da se ovaj popis itekako sluša. ''Izvođače smo birali po kriteriju onih koji su, na neki način, najslušaniji i po onom kriteriju po kojem imamo pokazatelje da će nam doći najviše ljudi'', rekao je Darko Tuček, organizator festivala.

Glazbeni kritičari nisu začuđeni

Glazbeni kritičar Ilko Čulić ovakvom popisu izvođača se ne čudi. ''Sad imate situaciju da većina aktivnog stanovništva sluša narodnjake. To je činjenica. Domaća proizvodnja je vrlo skromna i organizator se odlučio za interventni uvoz'', kaže Čulić.

Organizatori kažu da rade festival za zabavu. ''Svake je godine otprilike 20 posto regionalnih, a 80 posto programa su domaći izvođači'', kaže Tuček.

Grad nema veze s projektom

Grad Zagreb, kaže, nije im dao ni kune. ''Unajmljujemo prostor, plaćamo naknadu za prostor, naknadu za smeće, policiju, za ZAMP. Znači, ovo je apsolutno privatan projekt'', rekao je Darko Tuček.

Među udarnim imenima su Jala Brat i Buba Corelli. ''Ovi novi folk reperi Jala, Buba, Coby, koji su danas na Balkanu veći fenomeni od Seke Aleksić. Seka Aleksić je ime iz prošlosti. Pogledajte brojke na YouTubeu. Fenomen su zato što populacija tinejdžera sluša isključivo njih'', objašnjava Ilko Čulić.

Turbofolk - ženski žanr

Riječ je o višemilijunskim pregledima. Sociolozi sa Sveučilišta u Zadru proveli su istraživanje među učenicima koje je pokazalo da je turbofolk ženski žanr. Slušaju ga više oni koji se deklariraju kao religiozniji i konzervativniji. Hitovi se, kaže Čulić, očito proizvode u Srbiji i Bosni. ''Hrvatska estrada već dugo ne proizvodi hitove. Splitski festival je prije 10 godina imao barem 10 hitova. Ove godine nema niti jednog'', rekao je Čulić.

S druge strane, u Vukovaru u petak ipak nije nastupio srpski pjevač Momčilo Stanić Momo, koji u svojim stihovima spominje glancanje i sjaj kokarde, kao i prijetnje prvom hrvatskom predsjedniku da ''dođe i vidi kako Srbi biju''. Trebao je nastupiti na zavičajnoj večeri Kordunaša i Banijaca. Sve se stopiralo nakon što je gradonačelnik Ivan Penava poslao dopis pa je reagirala policija.

Penava opleo po institucijama

''Uvažili smo preporuke nadležnih državnih institucija, promijenili smo izvođača jer nije nam ni u kojem slučaju bilo cilj podizanje bilo kakve vrste tenzija'', rekao je Bogdan Rkman, predsjednik zavičajnog kluba ''Miloš Vojnović''. Dodao je da je isti izvođač nastupao i lani, i to u istom lokalu.

Zbog svega je u petak gradonačelnik Penava opleo po institucijama. U svemu vidi, kaže, ''orgromnu nepravdu koju nama svima ova država nanosi jer nas kontinuirano zbog te svoje slabosti, neodređenosti, beskičmenjaštva ako baš hoćete, vraća u prošlost. Vraća u neke nerazjašnjene situacije''. U državi se, rekao je, treba jasno znati što se može, a što ne može. Kad su u pitanju cajke, ljepota je očito u sluhu publike.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene