Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje potpora koalicijskih partnera

Premijerka uspjela srezati proračun za milijardu kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor prvi radni dan, kao što je i najavila, bavi se državnim financijama, nužno je smanjivanje proračunskih rashoda. Nakon potpore svoje stranke, premijerka traži potporu koalicijskih partnera za proračunska kresanja. Prijedlog rebalansa državnog proračuna koji je ranije usuglašen na Predsjedništvu HDZ-a, težak je ukupno tri milijarde kuna, doznaje se neslužbeno.

Svi koalicijski partneri svjesni su da će biti velikih kresanja u proračunu, da će biti odricanja po svim stavkama ministarstva. Premijerka dobila je političku potporu svoje stranke za rezanje proračuna. Na samom početku svog mandata koji je važan da se pokaže je li odlučna, svi ministri imaju 24 sata da vide koje se stavke mogu umanjiti. Sutra dolaze pred ministra financija i tako iz dana u dan uz paralelne razgovore Kosor s koalicijskim partnerima. U pitanju su poticaji, potpore, manjinska prava, sve to stavljeno je na stol. Nijedno ministarstvo ne želi govoriti o detaljima čega će se odreći.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Zdravko Marić Ukupno 1,84 mlrd. kuna Marić najavio najavio isplatu veledrogerijama: "Moramo osvijestiti da zdravstvo ima svoju cijenu"

>> Oporba: Bivši premijer ne povlači se iz politike

Premijer je otišao na odmor, ali nije želio reći što je poručio novoj premijerki. 'Ona ne treba savjet, sve dobro zna. Radila je sa mnom i bila je prva suradnica i imam apsolutno povjerenje u nju. Bit će sjajna premijerka', rekao je Sanader. Ako Kosor postigne dogovor s koalicijskim partnerima, u subotu je moguća izvanredna sjednica Vlade, potom se prijedlog rebalansa proračuna šalje u Sabor. Iako parlament zasjeda do 15. srpnja, zasigurno će biti sazvana izvanredna sjednica, a Banski se dvori nadaju kako bi rebalans proračuna sljedećeg tjedna mogao biti usvojen u Saboru.

>> Sanader: 'Premijerka ne treba moje savjete jer sve zna'

Predsjednik Sabora Luka Bebić potvrdio je kako je realno očekivati da će Sabor rebalans donijeti na izvanrednoj sjednici, jer je to tehnički teško izvedivo u redovitom roku do 15. srpnja, budući da po saborskom Poslovniku između rasprave i izglasavanja rebalansa mora proći najmanje tri dana. Na uvodnom dijelu sjednice Predsjedništva bio je i počasni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Na pitanje u kojim će resorima biti rezanja troškova, Kosor je odgovorila: 'Svugdje. Ono što smo se načelno dogovorili, a što sam jučer najavila je da idemo u drastične štednje u vladi, ministarstvima, agencijama, uredima i tako dalje. Svodimo reprezentaciju doslovno na minimum, kartice, automobile itd.’ Ponovila je da se u plaće i mirovine u ovom trenutku neće dirati te najavila da će Vlada prijedlog rebalansa donijeti na sjednici u subotu.

Na jesen smanjivanje mirovina

Prijedlog rebalansa državnog proračuna s kojim je premijerka danas izišla pred koalicijske partnere, a koji je ranije usuglašen na Predsjedništvu HDZ-a, težak je ukupno tri milijarde kuna, od čega se dvije milijarde odnose na preraspodjele unutar proračuna, a ušteda bi zasad iznosila ukupno milijardu kuna, doznaje se neslužbeno od članova Predsjedništva HDZ-a.

Po sadašnjem planu, prije jeseni nisu predviđeni drastičniji proračunski rezovi pa ni smanjenje plaća ni mirovina, izuzev dužnosničkih, koje će se već na ovom rebalansu smanjiti za deset posto. Sasvim je izvjesno da će se proračun najesen još jednom rebalansirati, a iz HDZ-a se doznaje da bi tada moglo doći do smanjenja plaća u državnoj upravi i javnim službama, a o tome koliko će biti smanjenje još nije odlučeno. Ne bude li to dovoljno, najesen će se ići i na smanjenje mirovina, pri čemu će netaknute ostati mirovine manje od 2.000 kuna, one između dvije i tri tisuće kuna smanjile bi se za pet, a veće od 3.000 za deset posto, otkrivaju članovi Predsjedništva HDZ-a. (Hina/Mislav Bago)
 

Mislite li da će Jadranka Kosor uspjeti dovoljno 'srezati' proračun?

  • Da
  • Ne
  • Ne, jer nema otkuda

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene