Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Miješa se u poslove'

Dodik: Umjesto da se bavi svojom ulogom u Podravci, Mesić se bavi RS-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik optužio je hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da se nepotrebno miješa u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine i da time zapravo pokušava skrenuti pozornost s optužbi što ih je na njegov račun iznio bivši potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec u slučaju Podravke.

Reagirajući na izjavu što ju je predsjednik Mesić dao novinarima u Zadru, gdje je ustvrdio kako BiH ne može funkcionirati na način predviđen Daytonskim sporazumom jer Dodik čini sve da razbije tu državu, premijer RS-a u pisanom je priopćenju dostavljenom medijima kazao kako je ‘krajnje je vrijeme da se hrvatski predsjednik prestane brinuti o Republici Srpskoj te da bi bilo bolje da svoju brigu usmjeri na Hrvate u BiH koji su u potpunosti marginalizirani’. Dodik tvrdi kako su Hrvati u BiH u takvoj poziciji zahvaljujući i ‘Mesićevoj neodgovornoj politici’.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Milorad Dodik U ulozi optuženika Poznat datum kada će se Dodik pojaviti na Sudu BiH, odvjetnik poručio: "Ne očekujemo pošteno suđenje"

Dodik u priopćenju navodi kako predsjedniku Mesiću ovo nije prvi put da se ‘kad god ima osobnih problema u vlastitoj zemlji nepozvan prihvaća arbitriranja oko BiH’. ‘Umjesto da vlastitoj javnosti odgovori na optužbe što ih je na njegov račun izrekao Damir Polančec o upletenosti u aferu 'Podravka', Mesić, bježeći od istine, pažnju Hrvatske i ostale javnosti želi preusmjeriti na za njega uvijek dežurne krivce - RS i premijera Milorada Dodika, pa i na Srbiju’, stoji u Dodikovoj izjavi. Dodikov ured tvrdi i da ‘odlazeći predsjednik Mesić mora ponuditi i odgovor o protjerivanju 200.000 Srba iz Hrvatske’, nazivajući to najvećim etničkim čišćenjem 20. stoljeća u Europi.

U razgovoru s novinarima u Zadru predsjednik Mesić je, osvrćući se na aktualnu situaciju u susjednoj BiH, rekao da je u toj zemlji Daytonski sporazum zaustavio rat, no da nema mehanizama da ta država danas funkcionira. Premijer RS-a Dodik čini sve da razbije BiH. Danas u Republici Srpskoj živi tek osam posto Bošnjaka i Hrvata od nekadašnjih 48 posto, Dodik bi u takvim okolnostima provodio referendum o izdvajanju što mi ne prihvaćamo, kazao je Mesić. Hrvatski predsjednik ocijenio je i kako ‘Beograd vodi neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s Dodikom, dočekuje ratnu zločinku Biljanu Plavšić, u biti podržava opciju koja razara BiH’. Hrvatska u svemu vodi realnu politiku, dodao je Mesić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene