Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neslužbeni posjet

Dodik pozvao Hrvate da se vrate i zajamčio im sigurnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović primio je nagradu za osobu godine u BiH.

Cilj ovog predsjednikovog posjeta je poduzeti nešto kako bi se prognani Hrvati vratili u Republiku Srpsku. Nekada ih je na tim područjima živjelo 300.000, a danas ih je jedva 30. Od posljednjeg predsjednikovog posjeta Banja Luci ništa se nije poduzelo. Takvi se problemi, rekli su, ne rješavaju preko noći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Poraz Dodikove politike' Ashton: EU ostaje zabrinuta stanjem u BiH Slika nije dostupna Milorad Dodik osoba godine

Predsjednik Ivo Josipović je zamolio hrvatske povratnike da mu sastave listu problema s kojima se susreću. Na sastanku dviju delegacija dogovoreno je da bi Milorad Dodik krajem siječnja trebao doći u Slavonski Brod i konačno se sastati s hrvatskim prognanicima. Vrijeme je da im povratak i omogući, a ne samo da ih poziva.

Josipović je  prilikom primanja nagrade banjolučkih Nezavisnih novina za osobu 2010. godine je nazočnima na svečanosti poručio kako je shvaća kao priznanje svima onima koji se bore za politiku pomirbe, razumijevanja i suživota, politiku koja je europska.

>> Dodik: U Srebrenicu ću ići kada Hrvati sa mnom dođu u Jasenovac

>> Ivo Josipović od djece dobio šibu za Sv. Nikolu

Zahvalio se na mogućnosti da se na jednom mjestu okupe predstavnici svih naroda koji žive u BiH te predstavnici zemalja regije i veleposlanici brojnih zemalja.

'Bolje imati dobrog susjeda nego najbolju ogradu. Želim najbolje susjede da se promoviramo i želim da svi budemo u EU. Dijalog i poštivanje temelj moga djelovanja. Jedini izbor da budemo najbolji susjedi. Napraviti sve što je moguće da svi imaju pravo na svoj dom, da privrede mogu stvarati posao. Sve ono što želim za svoju zemlju želim i susjedima. Možemo biti bolji ljudi i bolja države. Sposobni smo suočiti se sa svim problemima i osuditi zlo. Ova generacija ima izuzetnu odgovornost', rekao je predsjednik Josipović koji je nagradu za osobu godine u BiH dobio iz ruku  Željak Kopanje, vlasnika nezavisnih novina. Predsjednik Srbije Boris Tadić je rekao da je sretan do neba zbog ove nagrade Ive Josipovića.

Dodik: Pozivam sve Hrvate da se vrate i jamčim im sigurnost

Milorad Dodik je kazao da je Hrvatima povratak zajamčen. 'Pozivam ih da se vrate i jamčim im sigurnost', kazao je predsjednik Republike Srpske.

Spreman je otići u Hrvatsku i razgovarati s udrugama i vidjeti koji su problemi kako bi im RS omogućila povratak. Kako je rekao, rješavanje pitanja povratka je najbolji način za relaksiranje odnosa među državama.

'Naša poruka mora biti suradnja uvažavanje i rješavanje problema koji imamo. Hrvatska je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera. To se poboljšalo nakon što je predsjednik Josipović bio ovdje u svibnju. I očekuje se da će i ovaj ali i budući susreti još više poboljšati suradnju', zaključio je Dodik.

Oblik uređenja BiH ne mora značiti jamstvo njezina opstanka i svatko tko poznaje stanje u BiH dijeli njegovo mišljenje. On nije za BiH kao centralističku državu.

Josipović je posjetio i dječji vrtić Bare gdje su mu pjevala djeca, a on je njima podijelio poklone, koje im je, kako je rekao, poslao Sveti Nikola. U taj vrtić u Jajcu pretežno idu hrvatska djeca, a financira ga hrvatska vlada. Želja predsjednika je da se što više Hrvata vrati na ovo područje.

Josipović: Lista problema i rane su doboki

'I na lokalnoj vlasti i na Republici Hrvatskoj je da, kao što vodimo politiku povratka sviju na svoja ognjišta, tako i ovdje osiguramo da se to zaista i dogodi. Lista problema je prilično duga, rane su duboke na svim stranama', rekao je Josipović.

Ipak, nade ima. Kreće se u obnovu, tvrdi predstavnik izbjeglih Hrvata, dijela Bosankse Posavine, područja koje je najviše u ratu. 'Svaka posjeta pridonosi poboljšanju i odnosa i obnove i povratka u BiH', rekao je Drago Jerković iz Udruge povratnika.

Izetbegović: Josipović je zaslužio nagradu

'Potpore svima nama da ovdje možemo živjeti i da želimo živjeti. I da nam se pomaže na bilo koji način.', rekao je fra Zoran.

Po prvi puta u Banja Luku stigao je bošnjački član predsjedništva Bakir Izetbegović. Osim s hrvatskim predsjednikom, ono što je važno, susrest će se i s Miloradom Dodikom, ali i srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem. 'Zadovoljstvo mi je i čast biti u Banja Luci i prisustvovati dodjeljivanju nagrade koju je Josipović zaslužio', rekao je Izetbegović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene