Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studenti će primati mjesečno 1000 kuna

Dodijeljene stipendije za 100 studenata Sveučilišta u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Između 389 prijavljenih, izabrano 100 studenata koji će primiti stipendiju, vrijednu 9 000 kuna.

Stotinu najboljih studenata Sveučilišta u Zagrebu na današnjoj je svečanosti Sveučilišta u Zagrebu, u nazočnosti dekana svojih fakulteta i akademija, primilo novčane potpore iz Fonda za stipendiranje darovitih studenata za ovu akademsku godinu.

Mjesečna potpora iznosi tisuću kuna, a isplaćuje se tijekom deset mjeseci. Uvjeti za dobivanje stipendija bili su prosjek ocjena veći od 4,5, svi položeni ispiti do upisa u sljedeću akademsku godinu te minimun od 55 ECTS bodova po svakoj upisanoj godini.

Nagrađeni studenti izabrani su između njih 389 prijavljenih na natječaj. Stipendije se dodjeljuju četvrti put, a svake godine u Fond se izdvaja iznos u visini tri posto ostvarenih prihoda od studentskih participacija na prvoj godini studija.

Te stipendije nisu visoke, odraz su naših mogućnosti, no na njih možete biti ponosni jer ste ih dobili u velikoj konkurenciji, poručio je stipendistima rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Kada smo mijenjali sustav školarina najavili smo da one ne bi trebale služiti samo za elementarne troškove, već biti instrument kojim se očituje odgovornost studenata prema studiju, rekao je Bjeliš. U interesu nam je da studenti redovito izvršavaju svoje obveze i da je u skučenim kapacitetima što manje ponavljača, ali i da se troškovi studija iz proračuna pokrivaju na dignitetan način, kako bi Sveučilište studentima ubuduće moglo poboljšati uvjete studiranja, dodao je.

Prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak istaknula je kako su, s obzirom na visoke kriterije, te stipendije najprestižnije u Hrvatskoj jer su svi nagrađeni, uz traženi prosjek ocjena, imali i razna izvannastavna dostignuća, nagrade i priznanja za svoj protekli rad.

U ime nagrađenih studenata zahvalio je Juraj Brozović, student četvrte godine Pravnoga fakulteta u Zagrebu, izrazivši nadu da će se oni znati nositi i sa stvarnim životnim problemima hrvatskoga društva te doprinijeti njihovu rješavanju.

Sveučilište svake godine dodjeljuje i redovite stipendije svojim studentima, čiji je broj ove godine povećan sa sto na 175. One će se dodijeljivati u tri kategorije - njih sto u kategoriji za izvrsnost, 65 za studente slabijeg socijalno-imovinskog statusa, a deset za studente s invaliditetom. Natječaj za dodjelu tih 175 stipendija objavit će se za desetak dana. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon brojnih medijskih upita Novac od državnih stipendija zbog nepravilne dodjele vraćen u proračun Slika nije dostupna Predsjednik o plaćama Josipović: Nemam problem da neki profesor zaradi više od mene

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene