Topljenje snijega sa sobom je donijelo nove probleme.

Galerija


Nakon debelih minusa i snijega koji je danima padao, a u nekim dijelovima zemlje i obarao rekorde, dočekali smo sunce i temperature iznad nule koje su sa sobom donijele nove probleme.

Vezani članci Jesen u Zagrebu, ilustracija - 4 Do nedjelje ćemo uživati u lijepom vremenu, a onda drastičan zaokret – dolazi nam velika hladnoća, grmljavinsko nevrijeme, a ponegdje i snijeg! Snježna cesta Vozači, oprezno u prometu! U svim dijelovima zemlje tijekom vikenda se očekuje snijeg

U Delnicama se u 24 sata visina snijega smanjila za više od 20 centimetara.

Kasno poslijepodne tamo se pod težinom snijega urušila vanjska terasa bazena i sportske dvorane. Na sreću, snijeg, led i konstrukcija nisu krenuli ka staklenim površinama nego su propali i pali u pravcu od građevine prema otvorenom prostoru. Na terasi se nalazilo nekoliko metara snijega i konstrukcija jednostavno nije izdržala

Štete diljem Gorskog kotara

Inače klizanje snijega s krovova čini štetu cijeli dan diljem Gorskog kotara, a ometa i promet cestama i ulicama jer svako toliko s nekog krova skliznu velike količiner snijega na prometnice, dobro je ako se pritom i krovovi ne oštete kao u Lokvama.

Naime, u Lokvama snijeg koji pada s krovova uslijed topljenja za sobom povlači i krovove. Vatrogasci su imali nekoliko intervencija na saniranju krovova koji su zajedno za snijegom završili na tlu.

U Kupskoj dolini pripremaju se za plimni val

U Kupskoj dolini pak, vatrogasci obilaze rijeku, prate njen vodostaj i pripremaju se za nadolazeći plimni val.

Za danas je DHMZ najavio temperature koje će rasti do 11 stupnjeva u unutrašnjosti, dok je za obalu i istok zemlje najavljeno 15 stupnjeva Celzijevih.

A da su ove najave točne, pokazuju podaci o vremenu u Hrvatskoj od 11 sati kada su u Splitu, Makarskoj, Hvaru i Komiži zabilježene temperature koje su prešle 15 stupnjeva.

U danima ispred nas vrijeme će biti promjenljivo i toplije, osobito na kopnu, a još ponegdje može pasti i malo kiše. Na Jadranu će biti i razmjerno vjetrovito uz umjereno do jako jugo, samo još u četvrtak prolazno sjeverozapadnjak.

Privremeni protuplavni zid

Prema sadašnjim prognozama Hrvatskih voda ne očekuje se veći porast vodostaja rijeka, a privremeni protupoplavni zid, koji se gradi na području karlovačkih naselja Logorište, Mostanje, Mala Švarča i Turanj za slučaj izlijevanja Korane i Mrežnice, dosegnuo je kilometar od planiranih pet, priopćio je u srijedu Stožer civilne zaštite grada Karlovca.

Zbog kopnjenja snijega, Stožer je održao sjednicu u karlovačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi i bit će u kontinuiranom zasjednju, da bi se promptno mogle definirati sve potrebne aktivnosti u slučaju visokih vodostaja rijeka. Svim mjesnim odborima i gradskim čevrtima dopremljene su vreće s pijeskom, stavljene su u stanje pripravnosti sve interventne i gradske službe, a o svim novim informacijama i aktivnostima na terenu obavještavat će se mještani plavnih područja i ukupna javnost, stoji u priopćenju.

Stožer je mještane Logorišta, Mostanje, Male Švarče i Turnja pozvao da u slučaju visokih vodostaja rijeka svoje kanalizacijske otvore "privremeno zablindiraju krpama" kako bi onemogućili povrat otpadnih voda u kuću.

Prema odluci Stožera, gradske službe kreću u punjenje vreća pijeskom koje će se iskoristiti za punjenje boks barijera za gradnju protuplavnog zida na mjestima na koja mehanizacija ne može pristupiti.

Stožer i gradonačelnik Damir Jelić odlučili su također da će se s postavljanjem boks barijera krenuti i ondje gdje se izlijeva Kupa te je od Hrvatskih voda zatraženo poduzimanje interventnih mjera i za kupsko područje.
 

Kolnici mokri i skliski

Što se tiče prometa, kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje a kiša usporava promet u Lici i Slavoniji, javlja HAK.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimce u unutrašnosti, a ima je i na autocesti A3 Bregana-Lipovac između Slavonskog Broda i Velike Kopanice i A6 Rijeka-Zagreb između vijadukta Bukovo i tunela Tuhobić (vidljivost smanjena na 50 do 100 m) i od tunela Tuhobić do čvora Vrbovsko. Vozače HAK poziva da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti na pojedinim državnim, županijskim i lokalnim cestama u Gorskom kotaru, Lici i dijelu središnje Hrvatske, uključujući staru cestu kroz Gorski kotar (DC3) između Zdihova i Rijeke.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima.