Snježnim nevoljama nema kraja. Snijeg prijeti sa svih strana, i s tla i s krovova. Posebno opasne mogu biti ledene sige, koje zbog svoje veličine mogu uzrokovati ozbiljne ozljede.

Galerija


Upravo je snijeg s krova ozlijedio mještanina Saborskog. Neprohodna cesta zaustavila je vozilo hitne, a u pomoć su priskočili djelatnici HGSS-a iz Ogulina.

„Žalio se na povredu kralježnice jer je čovjek zatrpan uslijed ovog otapanja snijega, zatrpao ga je snijeg s krova, a njegovi su ga otkopali“, priča Hrvoje Salamon, iz HGSS-a Ogulin.

Nakon što je prebačen do hitne pomoći, unesrećeni je prebačen u ogulinsku Opću bolnicu. Stanje mu je stabilno.

"I šetnja gradom može biti opasna"

I šetnja gradom može biti opasna. Snijeg i led, osim na tlu, prijetnja su i s krovova.

„Prvenstveno treba paziti na snijeg s krovova i sige. Toga će biti sada, ne bi valjalo da ljude potrpa, a i imovinu i to sve“, kaže Salamon.

Iako su na snijeg navikli, stanovnici gorske Hrvatske ipak su na oprezu.

„Danas sam išla ispod krova, strašno, strašno, još ako su snjegobrani, pa ipak malo neće pasti. Idem po cesti, uz kraj, možda nije dobro, ali ja idem da se spasim“, priča Anđelka Mamula iz Ogulina.

"Poštujte upozorenja"

Upozorenja zbog snijega i leda na krovovima ne treba nikako zanemariti jer pri nešto višim temperaturama snijeg se počinje topiti, a kad su u pitanju krovovi, on u tom trenutku može pasti na vas. Ako vidite upozorenje, najbolje je prijeći cestu kako ne biste zadobili ozljede.

Dužnost je vlasnika zgrade ukloniti snijeg i led s krova. U protivnom, vlasnicima prijeti kazna i do 2500 kuna za pravne, odnosno 500 kuna za fizičke osobe. U danima koji dolaze opreza nikada dosta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.