Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje za javnost

Predsjednik Vrhovnog suda tvrdi nije doveo u zabludu Ministarstvo pravosuđa

Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda
Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda Foto: Nera Simic/Cropix
Predsjednik Vrhovnog suda u utorak je izvijestio da nije doveo u zabludu Ministarstvo pravosuđa tvrdeći da je inicijativa o propisivanju aktivnosti sudaca izvan dužnosti prijedlog Opće sjednice Vrhovnog suda koja je jedina ovlaštena dati mišljenje o zakonskim prijedlozima što se tiču sudova.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić je zajedno s predsjednikom Državnog sudbenog vijeća (DSV) sucem Darkom Milkovićem ministarstvu dostavio njihove prijedloge kao čelnika Vrhovnog suda i Državnog sudbenog vijeća, stoji u priopćenju koje je Vrhovni sud objavio na svojoj internetskoj stranici.

"Predsjednik izjavljuje da su netočne tvrdnje koje se pojavljuju u medijima da će prema nacrtu Zakona sudovima biti zabranjene sve izvansudske aktivnosti sudaca, već da se radi o prijedlogu koji navedene aktivnosti nastoji propisati u skladu s najboljom praksom zemalja Europske unije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izdano upozorenje Polarni val u Europi: Temperatura pada ispod minus 40 stupnjeva, ugroženi milijuni ljudi

Također, predsjednik ističe da je njegova inicijativa o propisivanju navedenih aktivnosti započela prije dvije godine na okruglom stolu o kojem je javnost bila obaviještena te da je očekivao da će suci sami u okviru svoje strukovne udruge ili samostalno iznjedriti prijedlog rješenja.

Međutim, kako je to izostalo, predsjednik VSRH kao čelnik sudbene vlasti pokrenuo je u dogovoru s predsjednikom Državnog sudbenog vijeća inicijativu za izmjenu zakona o sudovima", priopćio je Vrhovni sud.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jasno poručili Kako ćete ostavljati napojnice? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Priopćenje Vrhovnog suda uslijedilo je nakon što je vrhovni sudac Damir Kos na Facebooku objavio kako Dobronić i Milković, neistino navodeći da to čine kao prijedlog tijela kojima su na čelu (VSRH i DSV), predlažu Ministarstvu pravosuđa i uprave da se izmjenama Zakona o sudovima ograniči, a dijelom i zabrani aktivnost sudaca izvan sudačke funkcije poput pisanja stručnih i znanstvenih radova, predavanja, izabranih arbitraža itd.

Kaže i da je ministarstvo to uvrstilo u tekst prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima te vjerujući podnesenom prijedlogu u obrazloženju navelo da se radi o prijedlogu sudaca VSRH i DSV, što nije istina jer su na Općoj sjednici Vrhovnog suda, kako navodi, gotovo svi bili protiv tog prijedloga.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene