Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić u četvrtak je smijenio suca Damira Kosa s dužnosti predsjednika kaznenog odjela najvišeg suda, a Marina Mrčelu s mjesta šefa Odjela za praćenje europskih propisa i sudske prakse sudova pri Vijeću Europe i Europske unije.

Galerija Radovan Dobronić Marin Mrčela Sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela +0 Radovan Dobronić

Dobronić je kazao kako su suci Damir Kos i Marin Mrčela svojim izjavama i postupcima doveli do toga da je izgubio povjerenje u njih kao u svoje najbliže suradnike.

"Stoga nisam imao drugog izbora", kazao je Dobronić. Dobroniću neprihvatljive izjave sudački dvojac iznio je, među ostalim, na nedavnom okruglom stolu organiziranom na Vrhovnom sudu o izvansudskim aktivnostima sudaca.

Sjednica Vrhovnog suda S Vrhovnog suda raspalili po Vladi: ''Zakon o kaznenom postupku je rad lošeg učenika koji loše prepisuje od nekoga sa strane''

Među ostalim, Dobronić je tada kazao da je u većini europskih zemalja sucima zabranjeno dodatno zarađivanje na arbitražama, u ostalima je dopušteno uz strogo propisane uvjete, ali "nigdje osim u Hrvatskoj nema ovakvog rješenja totalne slobode".

Osim arbitraža Dobronić želi utvrditi i pravila za plaćena predavanja i objavljivanje stručnih članaka, ali i zapošljavanje obitelji i bliskih osoba u pravosudnom sustavu.

Andrej Plenković Plenković na otvaranju pravosudne konferencije: "DORH, USKOK i hrvatski sudovi u svom su radu neovisni"

Sve to bile su i teme upitnika koje je ranije poslao predsjednicima sudova, a za koji Dobronić kaže da mu nije bila svrha prikupljanje osobnih podataka već donošenje ograničenja koja proizlaze iz potrebe da sudac u cijelosti zadrži svoju profesionalnu poziciju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju