Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader o Sloveniji i Ovčari

'Dobro je da Srbija ima sudstvo sposobno za ovakve slučajeve'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Ivo Sanader kazao je danas da će Hrvatska biti članica EU-a bez obzira na teškoće i blokadu pregovora te da članstvo, dobrosusjedstvo i prijateljstvo neće kupovati teritorijem, naglasivši da nema razloga da Hrvatska, kao i Slovenija, ne uđe u EU s otvorenim graničnim pitanjem.

Ako se granično pitanje ne riješi u sljedećih godinu dana, ono ne može biti razlog da se spriječi ulazak Hrvatske u EU, rekao je.Sanader je kazao da je Slovenija ušla u EU s otvorenim graničnim pitanjem te da to može i Hrvatska, dodavši da bi se u suprotnom EU odrekla načela na kojima je stvorena, a to su solidarnost i jednaki standardi za sve. Naš je prvi cilj deblokada pregovora, rekao je, dodavši kako ostaje ocjena EK-a da je pregovore moguće završiti 2009., odnosno da Hrvatska pregovara već četiri godine i da su stvoreni svi preduvjeti za to da se u jednom danu može zatvoriti i 15 poglavlja.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina

Sanader je nakon svečanosti izjavio da podupire današnju rezoluciju Europskog parlamenta o posredovanju na temelju međunarodnog prava. Vodila se dugotrajna diplomatska utakmica, prevladalo je međunarodno pravo i Vlada to pozdravlja, očekujući da će i druge europske ustanove voditi računa o tome da političko povlačenje granica između zemalja nije dobro, rekao je hrvatski premijer. Ako se na temelju međunarodnog prava povuče granična crta ondje gdje je prijepor, onda je to trajno, pravno obvezatno i puno bolji način rješavanja otvorenih graničnih pitanja u Europi, istaknuo je premijer Sanader.

'Uvijek se može govoriti je li kazna mogla biti drukčija ili veća'

Hrvatski je premijer još naveo da se sada vodi diplomatska borba kako bi se pitanje prijepornih graničnih točaka riješilo na Međunarodnom sudu pravde, ali da to ne znači da ćemo odgoditi ulazak u EU jer se to pitanje mora odvojiti od ulaska u EU. Znamo da bi slovenska politika rado hrvatsko članstvo u EU učinila ovisnim o rješavanju graničnog prijepora, onako kako bi ona to željela, ali mi na to ne možemo pristati, rekao je. Komentirajući današnje presude za zločine na Ovčari, Sanader je kazao da je takav zločin i zločin protiv čovječanstva te da bi, kad ne bi bilo pravde nakon zločina, žrtve i drugi put postale žrtvama.

Uvijek se može govoriti je li kazna mogla biti drukčija ili veća, ali je dobro da je suđenje u Beogradu pokazalo da i u Srbiji postoji sudstvo koje je spremno i sposobno voditi takve sporove te da se, ako države surađuju, takvi procesi ne moraju uvijek voditi u državi u kojoj su zločini počinjeni, ocijenio je Sanader.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene