Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je većina saborskih klubova podržala prijedlog zakona o državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, raspravu su obilježila upozorenja oporbe da u postupcima javne nabave ima previše netransparentnosti i korumpiranosti zbog kojih država gubi velik novac.


Damir Kajin (IDS) ustvrdio je da se u netransparentnim postupcima javne nabave, javnoprivatnih partnerstva (JPP) i davanja koncesija u deset godina pronevjeri jedna autocesta Zagreb-Split, godišnje je to, kaže, Pelješki most, a dnevno 3 milijuna kuna. Davši podršku prijedlogu zakona Ingrid Antičević-Marinović (SDP) upozorila je, pak, da su oni koji dobiju posao u postupku javne nabave, odnosno koncesije, 'dobitnici na lutriji'. Nelogično je, kaže, da nakon što izgubi posao u postupku javne nabave zbog previsoke ponude, netko postane podizvođač za onog koji je dobio posao i imao je manju ponudu. 'Očito je riječ o dogovoru i očito su prljavi mafijaški poslovi', ustvrdila je i upozorila kako to govori o krizi i korumpiranosti u državi. Pozvala je da se onemogući postojanje podizvođača u poslovima čiji je naručitelj država, odnosno lokalna samouprava.

'Retardirani natječaj za retardant u HŽ-u'

Vezani članci Sabor Mijenjaju se pravila komentiranja: Odgovornost će snositi autori komentara, a ne nakladnici Žrtva obiteljskog nasilja - 2 Mučna ispovijest žrtve obiteljskog nasilja: "Na početku je sve bilo super. Poslije toga je krenulo udaranje, zlostavljanje, pred djetetom, njegovom majkom. Gledao me kao sluškinju..."

Boro Grubišić (HDSSB) također je upozorio na svakodnevne afere, koje 'niču kao gljive poslije kiše' - od 'retardiranog natječaja za retardant u HŽ-u' koji je, nažalost, prouzročio i smrtne posljedice, pa do, naveo je, gradnje sportske dvorane u Osijeku. Rekao je kako je prema prvotnom prijedlogu tadašnjeg gradonačelnika Ante Đapića (HSP) za njezinu gradnju trebalo izdvojiti 842 milijuna kuna, ali da je dvorana ipak kasnije izgrađena za samo 250 milijuna kuna. 'A nitko za te novce ne bi odgovarao da je prošao prvi prijedlog', rekao je Grubišić. Na to je reagirao pravaš Danijel Srb uzvrativši da se u pogledu izgradnje dvorane u Osijeku 'miješaju babe, žabe i sateliti', rekavši kako je jedno novac potreban za samu izgradnju, a drugo sredstva koja su potrebna za kasnije održavanje, amortizaciju.

Predsjedavajući Vladimir Šeks (HDZ) na to je podsjetio kako je dvorana u Osijeku izgrađena novcem iz državnog proračuna, a Damir Kajin (IDS) u svojoj je raspravi podsjetio da je, za razliku od osječke dvorane, dvorana u Poreču izgrađena novcem lokalne zajednice. Nevenka Majdanić (HDZ) podržala je prijedlog zakona jer se njime, rekla je jasnije normiraju prava i obveze Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave. Podršku prijedlogu dao je i Boris Klemenić (HSS) posebno pozdravivši odredbe kojima se uređuje transparentnost rada Komisije, te naglasivši da se zakonom određuju prekršajne odredbe za one koji žele utjecati na njezin rad.

Izmjene zakona usmjerene postizanju veće transparentnosti javne nabave

'Zakon se mijenja na način da Komisija, uz sam postupak javne nabave, može provoditi kontrolu i kod koncesija i JPP-a', rekla je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović-Mazal dodavši da se izmjenama želi postići i veća transparentnost rada Državne komisije kojoj se jasno definira ustrojstvo i nadležnost. Prema prijedlogu, uvela bi se naknada za pokretanje žalbenog postupka u dodjeli koncesija i javno privatnog partnerstva, a zabranjuje se svaki utjecaj sudionika u postupcima javne nabave na Komisiju, za što su propisane i prekršajne odredbe. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju