Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slučaj posvojenja djece

Dobili smo prvu reakciju odvjetnice uhićenih Hrvata nakon odluke suda u Zambiji

Uhićeni na sudu u Zambiji: Ilustracija - 4
Uhićeni na sudu u Zambiji: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Četiri hrvatska para koja su htjela posvojiti djecu iz DR Konga moći će iz pritvora kada plate jamčevinu, ali ne mogu napustiti Zambiju do okončanja postupka.

Osmero Hrvata koji se više od mjesec dana nalaze u zatvoru u Zambiji zbog sumnje na pokušaj trgovine djecom i krivotvorenje dokumenata moći će se braniti sa slobode kada uplate jamčevinu i ispune ostale uvjete koje je naložio sud na današnjem ročištu. 

To su prve dobre vijesti za njihove obitelji u Hrvatskoj otkad su uhićeni u prosincu u zračnoj luci kod granice Zambije i Konga. 

"Sretni smo s ovim prvim korakom, prvim potezom suda u Zambiji", kazala nam je odvjetnica Sandra Marković koju je angažirala članica obitelji jednog od četiri uhićena para. 

Navodi da novac za jamčevinu od 1000 američkih dolara po osobi neće biti problem kao niti troškovi za smještaj i ostale potrebe Hrvata. Naime, prema odluci suda, oni ne smiju napuštati Zambiju do okončanja postupka. 

Osim toga, morat će se redovito javljati policiji. 

Pročitajte i ovo Uhićeni na sudu u Zambiji: Ilustracija - 1 ne smiju iz zemlje VIDEO Hrvatski posvojitelji u Zambiji mogu na slobodu, ali uz određene uvjete. Otkriveno tko ih je prijavio policiji

Odvjetnica ističe kako cijeli proces ide preko hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) od kojih još čeka službenu infomaciju o odluci suda u Zambiji. 

"Ministarstvo nam je do sada bilo velika potpora i očekujemo da nam pomažu i dalje", poručila je. 

Grlić Radman: "Oni su tamo došli iz plemenitih razloga"

Šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je danas da su uhićeni Hrvati angažirali i posebnog branitelja, uz onog koji im je službeno dodijeljen, koji pomaže u njihovoj obrani.

Grlić Radman je zamolio svog zambijskog kolegu te šefa delegacije EU-a u Zambiji Jaceka Jankowskog da razgovaraju s tamošnjim povjerenikom za zatvorski sustav kako bi se hrvatskim državljanima osigurali svi potrebni uvjeti.

Upitan o mogućnosti da hrvatski državljani budu oslobođeni krivnje, Grlić Radman je rekao da za to „šanse uvijek postoje”.

„Oni su tamo išli iz plemenitih razloga, posvojiti djecu, a sad treba utvrditi što se zapravo i kako dogodilo”, rekao je ministar u Zagrebu.

Četiri para uhićena su, podsjetimo, početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju četvero maloljetne djece iz DR Konga.

Osmero hrvatskih državljana prvi put su se pojavili pred sucem u utorak, a izjasnili su se da nisu krivi. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene