Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacrt prijedloga zakona

Nema više lažnih titula: Kazne do 2000 eura onima koji će lažirati akademske i stručne nazive

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u e-savjetovanje nacrt prijedloga Zakona o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju kojim se, uz ostalo, predlaže od 50 do 2.000 eura kazne fizičkim osobama koje lažno upotrebljavaju akademski ili stručni naziv ili akademski stupanj.

Riječ je o usklađivanju sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (ZVOZD), koji, između ostalog, donosi izmjene u nazivima studija i akademskih i stručnih naziva i akademskog stupnja koji se stječu završetkom studija, od prijediplomske do doktorske razine pa je potrebno donijeti novi Zakon o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju.

Nacrtom Zakona, koji je u savjetovanju do 15. travnja, detaljno se utvrđuju akademski i stručni nazivi i akademski stupanj s pripadajućim kraticama koji se stječu završetkom sveučilišnih i stručnih studija, njihovo stjecanje i korištenje u Hrvatskoj te se ujednačuju nazivi koji se stječu završetkom studijskih programa na svim visokom učilištima.

Također, uspostavlja se nadležnost Agencije za znanost i visoko obrazovanje za donošenje popisa ujednačenih naziva koji se stječu završetkom studijskih programa.

Zakonom se, kako se navodi, nastoji osigurati unaprjeđenje i daljnji razvoj hrvatskog sustava visokog obrazovanja i znanosti, u skladu sa strateškim odrednicama usvojenim na nacionalnoj i europskoj razini.

Nadalje, nastoji se ukloniti nesukladnosti s europskim praksama u dodjeljivanju naziva, posebice u nazivima koji se stječu završetkom stručnih studija diplomske razine te uskladiti s praksama u dodjeljivanju stručnih i akademskih naziva na području EU-a.

Pročitajte i ovo Udruga Sjena u Saboru "Ovo je skandal" VIDEO U Saboru djevojci s posebnim potrebama pokušali zabraniti da se obrati novinarima? Oglasili se iz Sabora, kažu: "To nije točno"

Pročitajte i ovo Marina Primorac Vukoja, majka njegovateljica Borba se nastavlja Sebi su dali brojne povlastice, a roditelje njegovatelje ponižavaju: "77 dignutih ruku u Saboru je pokazatelj bezosjećajnosti"

Cilj je i osiguravanje bolje povezanosti i komplementarnost hrvatskog sustava visokog obrazovanja i znanosti u Europskom prostoru visokog obrazovanja (European Higher Education Area (EHEA), kao i povećavanje prepoznatljivosti hrvatskih kvalifikacija na nacionalnom i europskom tržištu rada i u sustavu visokog obrazovanja i olakšavanje mobilnosti studenata i osoba s diplomom.

Cilj je i olakšavanje postupka vrednovanja i priznavanja hrvatskih kvalifikacija u drugim državama članicama EU-a, koje se najčešće provodi u svrhu ostvarivanja mobilnosti, nastavka studija i zapošljavanja.

Nacrtom Zakona predlaže se od 50 do 2000 eura novčane kazne za osobe koje upotrebljavaju akademski ili stručni naziv ili akademski stupanj i njegovu kraticu protivno odredbama Zakona.

Usto, predviđena je i novčana kazna od 700 do 7000 eura za pravne osobe koje izdaju lažne potvrde, uvjerenja, svjedodžbe odnosno diplome o završenom studiju te dopunske isprave o studiju. Dodatno, novčanom kaznom od 50 do 5.000 eura kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi za taj prekršaj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene