Rubrika "Dnevnik u vašem selu" odlazi u Cistu Provo, općinu u Imotskoj krajini koja je suočena s odlaskom mladih.

Galerija


Cista Provo, općina Imotske krajine, prema posljednjem popisu od prije sedam godina, ima 2300 stanovnika, a odonda se stanovništvo sigurno smanjilo iseljavanjem.

Vezani članci Tvornica stolica u Općini Klana (Foto: Dnevnik.hr) Nemaju problema ni s demografijom ni s radnim mjestima, no na putu do europskog novca koči ih - visoka razvijenost Uzgajivač ovaca Robert iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) U ovom se selu liječio tvorac hrvatske himne, a danas mještani nemaju ni kiosk

Mjesto Biorine u Cisti više od 20 godina ima festival gange. Lovac Ante Zelić uživa u pjesmi i druženju s lovcima, no žalosti ga pražnjenje sela.

Cista ima svoje originale. Kuća u obliku broda još stoji, a na džamboplakatu u mjestu satira prati sve događaje, pa i aferu Agrokor.

No malo je uspješnih Imoćana koji razvijaju biznis. Općina Cista ima pogon proizvodnje namještaja i pogon PVC stolarije. A nad Cistom odnedavno dominira 16 vjetrenjača, vjetroelektrana. Mještani se bune da su bučne, ali nerado govore javno.

U općini ističu da će im vjetrenjače godišnje donijeti 1.200.000 kuna. Trebalo bi i to pomoći ostanku mladih i novim obiteljima. Iz Općine ističu da se maksimalno trude zadržati mlade. ''Nudimo 50.000 kuna za treće dijete. Dvjesto kuna je vrtić, a 100 kuna za svako iduće dijete. Stipendije svim redovnim studentima i sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima i studentima. Od iduće godine ćemo, u suradnji sa županijom, sudjelovati u izgradnji prve nekretnine'', govori načelnik Općine Cista Provo Božo Ćubić.

Škole su obnovljene, još samo da bude više djece, ali za to im treba posla. I do liječnika se treba dobro navoziti. Valja vjerovati da će se nešto ipak promijeniti nabolje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.