Dnevnik na selu vodi vas u Petrijanec u Varaždinskoj županiji. Još prije dvije godine općina je bila u debelom minusu, ali ovu godinu ipak završavaju u plusu, kako financijskom, tako i demografskom.

Galerija


Gol koji proizvodi Zvonko Kišić poveznica je školskog igrališta u Petrijancu i svjetskog prvenstva u rukometu.

Vezani članci Tvornica stolica u Općini Klana (Foto: Dnevnik.hr) Nemaju problema ni s demografijom ni s radnim mjestima, no na putu do europskog novca koči ih - visoka razvijenost Uzgajivač ovaca Robert iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) U ovom se selu liječio tvorac hrvatske himne, a danas mještani nemaju ni kiosk

Prije 50 godina Zvonko je počeo s jednim strojem. Danas zapošljava 20-ak radnika. Tvrtku je proširio zahvaljući fondovima ministarstva, županije i općine. ''Na nekom drugom mjestu bi nas ta investicija sigurno tri puta više došla nego što je to ovdje'', kaže Kišić, vlasnik tvornice PVC stolarije.

Sredstva su povukli iz Bruxellesa, a isto očekuju i od države. ''Vidimo da novaca ima, samo ih treba usmjeriti u prave kanale, a to su mali poduzetnici jer oni ipak privređuju ovoj državi. Mi nismo ni na čijoj grbači, mi smo ti koji privređujemo drugima'', istaknuo je komercijalist Marin Bosak.

Iz grada se na selo lani preselio i poduzenik Mario Prgomet. Uz petnaestak kamiona u Petrijanec je stiglo i 40-ak radnika. ''Ukazala se prilika da kupimo parcelu i u razgovoru s načelnikom imam vrlo dobar odnos i vrlo brzo smo realizirali'', kazao je Prgomet.

Načelnik općine, jedan od mlađih u Hrvatskoj, volonter je. Fotelju je preuzeo s milijun i pol kuna dugova. Riješio je financije i okrenuo se budućnosti. ''Krenuli smo sa smanjenjem cijene vrtića kao pomoći mladim obiteljima. Imamo 42 studenta koje stipendiramo. Financijski se to može samo uz prijave na razna ministarstva i EU fondove, natječaje'', istaknuo je Željko Posavec, načelnik općine Petrijanec.

To prepoznaju i mlade obitelji. Ove je godine rođeno oko 60-ero djece. Vrtić se širi, a polovicu plaća općina, polovicu ministarstvo demografije. ''Očekujemo da se nadograde još tri grupe, da budu sva djeca koja žele mogu dobiti vrtić, da se zaposle novi ljudi. Dok se otvore nove grupe onda ćemo trebati još odgojitelja, još šest odgojitelja barem'', kazala je ravnateljica dječjeg vrtića Jelena Hrženjak.

Još samo da djeca to prepoznaju i ne napuste ovo gnijezdo. Dvadesetak minuta udaljena Slovenija zove većim plaćama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr