Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić u Dnevniku Nove TV

'Zvala sam ministre vanjskih poslova Kanade, Novog Zelanda, pomoćnicu SAD-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kakvo je njeno mišljenje o oprečnim stavovima predsjednice i premijera po pitanju izbjeglica i imidža zemlje, što misli o susjedskim odnosima s Mađarskom i Slovenijom s obzirom na situaciju izbjegličke krize te o ulozi Hrvatske na sastanku Europskog vijeća i ostalim važnim pitanjima za Dnevnik Nove TV govorila je potpredsjednica vlade i ministrica vanjske politike Vesna Pusić.

1. Čuli ste izjavu predsjednice vezanu za njemačku kancelarku, hoće li to utjecati na odnose dviju država?

Pročitajte i ovo Ubijeni Milan, Kristina i Dalibor tužna godišnjica "Ivana, netko je poubijao našu djecu": Nastavnica otkrila kako je saznala za pokolj svojih učenika Sabina Tandara Knezović i Božo Petrov - 2 Gost Dnevnika Nove TV Petrov otkrio što Most želi postići referendumom o manjinama pa poručio: "Ako ovako nastavi, ta stranka će postati najbolji tihi ortak HDZ-a"

Nadam se da neće, svakako stav Njemačke prema gospođi Grabar Kitarović vjerojatno hoće utjecati, ali na odnose između zemalja nadam se da neće jer su naše zemlje, između ostalog i u ovoj krizi, zajedno, surađujemo vrlo usko, imamo dobre odnose i gradimo ih već dugo i mislim da ćemo preživjeti ovo.

2. U popodnevnim satima Mađarska je Hrvatskoj uputila prosvjednu notu, znači li to da su diplomatski odnosi na samom dnu?

Mađari nekako stalno, mislim da to ima veze s činjenicom naših odnosa oko INA-e, gdje zaista ima problema, na to je sad došla ova situacija. Ono što govore na visokoj razini, na razini ministra vanjskih poslova je zaista prilično neobično i ne čuje se baš u diplomatskim krugovima.

Ono što rade na terenu je potpuna suradnja. Oni na terenu preuzimaju te ljude, stavljaju ih u autobuse, prevoze ih dalje, ne registriraju ih jer naprosto ne mogu jer su to preveliki brojevi, ali surađuju. I to je jedna vrlo neobična situacija. Mislim da možda, jednim dijelom, to rade za svoju domaću publiku, odnosno zbog nekakvih radikalnijih stranaka koje postoje.

Ranko Ostojić prvi napustio sastanak ministara u Bruxellesu: 'Ne treba nam dijeliti lekcije'

3. Koje to protumjere Srbija može donijeti?

Ne znam, zaista nije potrebno ići u tom pravcu. Ovdje smo svi skupa u istom loncu. I Mađari i Austrijanci i Nijemci, Slovenci, mi, Srbi, Grci u istom smo loncu jer je taj veliki val koji treba rješavati i već se rješava, na sreću, u razgovorima s Turskom s jedne strane, a tijekom zime treba ga rješavati i s velikim svjetskim partnerima, dogovorom o rješavanju Sirije i situacije u Siriji.

Što se Srbije tiče, jučer sam razgovarala s ministrom vanjskih poslova Srbije, Ivicom Dačićem koji je tvrdio da u Srbiji nema izbjeglica, a onda se 13.000 ljudi pojavilo na našim granicama. To je čisto tehnički nemoguće nama obraditi, napraviti taj cijeli posao.

4. Očekujete li dalje veće probleme sa Srbijom ili sa Mađarskom?

To su jedno te isti problemi, da tako kažem. Što se Mađarske tiče oni su u velikoj mjeri na verbalnoj razini, a faktički rade i surađuju, a što se Srbije tiče, treba tu spustiti loptu, malo neka uspore da se pronađe neko rješenje. Meni je jasno da ni oni ne mogu zadržati te ljude jer nemaju gdje ni s čim, ali mi se zaista ponašamo pristojno prema tim ljudima i cijeli svijet nam to priznaje, osim naših domaćih konkurenata, ali svi ostali to priznaju.

5. Građanima se šalju oprečni stavovi. Primjerice da Hrvatska ima sjajan ugled oko problema izbjeglica i predsjednice da je imidž zemlje loš. Zbunjuju li se građani dvjema vanjskim politikama i komu vjerovati?

Bilo bi u redu da predsjednica možda malo nazove predsjednike po svijetu. Ja sam primjerice zvala ministre vanjskih poslova Kanade, Novog Zelanda...

Ona tvrdi da je razgovarala.

Ja ne znam s kim je ona razgovarala, točno vam kažem, ja sam razgovarala sa zamjenicom, odnosno pomoćnicom ministra vanjskih poslova Amerike, Victoriom Nuland, koja je zadužena za Europu i cijeli ovaj dio. Prva rečenica svih njih je 'hvala vam na načinu kako se ponašate, kapa dolje, spasili ste obraz istočne Europe.' To su njihove riječi.

VUČIĆ ODGOVORIO 'Razumijem Milanovića. Ali ne razumijem izjavu da 'šaram malo'

6. Sutra je važan sastanak u Bruxellesu, što očekujete od sastanka?

Očekujem da će se razgovarati, u prvom redu, o odnosima između Europske unije i Turske i da će premijeri dogovoriti jedan drugačiji pristup, financijsku pomoć Turskoj koja ima dva milijuna izbjeglica, a većina koji ovdje dolaze su iz Turske. Oko četvrt milijuna su u izbjegličkim kampovima, a ostali su u društvu, da tako kažem.

7. Hoće li Hrvatska biti na sastanku na dnevnom redu kao primjer ili kao slučaj?

Sve zemlje koje su na ovoj ruti su na neki način u istoj situaciji. Sigurno će neki od naših susjeda, mogu predvidjeti koji rok boriti, neki će nas hvaliti ali to ne pomaže. Pomaže samo da zaustavimo tu rijeku, a to se može u dogovoru s Turskom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene