Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagreb želi gradonačelnicu

Istraživanje Nove TV: Bandić više nije prvi izbor Zagrepčana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Splita, Dnevnik Nove TV istražuje koga bi Zagrepčani među ponuđenim kandidatima izabrali kao svog budućeg gradonačelnika. Istraživanje Dnevnika Nove TV prvo je i dosad jedino istraživanje koje je provedeno nakon što su objavljeni svi potencijalni kandidati za gradonačelnika Zagreba.

BANDIĆ VIŠE NIJE PRVI IZBOR ZAGREPČANA – VODI ANKA MRAK TARITAŠ

Prema istraživanju, na pitanje za koga ćete glasati za gradonačelnika ili gradonačelnicu prvo mjesto zauzela je Anka Mrak Taritaš s 27,8 posto potpore, Milan Bandić drugi je s potporom od 24,1 posto, a odmah iza njega je Sandra Švaljek s potporom od 21,2 posto. Zapravo, mrtva utrka triju kandidata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LOKALNI IZBORI 2017. Doznajemo: Što sve posjeduju kandidati za gradonačelnika Zagreba Slika nije dostupna Kolumna Gabrijele Kišiček Kako protiv retorike koja je donijela pet mandata?

Bruna Esih na četvrtom je mjestu s potporom od 9,3 posto, a Drago Prgomet, HDZ-ov kandidat, može računati na potporu od 6,8 posto birača. Ivan Pernar ima potporu od 2,6 posto, a Marko Sladoljev od 1,1 posto potpore stanovnika metropole. Ostali kandidati dobivaju 0,3 posto, a neodlučnih je 6,8 posto.

BANDIĆEVA POPULARNOST KOPNI

Milan Bandić nikad se nije našao u tako nezavidnoj situaciji. Nova TV je i 2009. i 2013. provodila istraživanja i on je i prije 4 i prije 8 godina imao uvjerljivu prednost. 2009. vodio je ispred Josipa Kregara s 42,2 naspram 21,5 posto. A prije 4 godine vodio je ispred Rajka Ostojića s 36,3 u odnosu na Ostojićevih 23,9 posto.

ZAGREB ĆE DOBITI GRADONAČELNICU PRIJE NEGO GRADONAČELNIKA

U drugom krugu i srazu Milana Bandića i Sandre Švaljek, zagrebački gradonačelnik bio bi potučen i to pristojno. Sandra Švaljek osvojila bi 55 posto, a Milan Bandić 36,9 posto birača, na izbore ne bi izašlo njih 5,5 posto, a ne zna još uvijek 2,6 posto ispitanika.

Za Sandru Švaljek bi jednostavno glasovalo i 74 posto birača Anke Mrak Taritaš, pa i 54 posto birača Drage Prgometa, ali i 47 posto birača Brune Esih.

Milan Bandić izgubio bi, istina tijesno, i od Anke Mrak Taritaš. Ona bi osvojila 47,9 posto, a gradonačelnik 43 posto, na izbore ne bi izašlo 6,6 posto birača, a ne zna njih 2,5 posto. I tu bi 57 posto birača Sandre Švaljek glas dalo Anki Marak Taritaš, ali i 38 posto birača Drage Prgometa priklonilo bi se kandidatkinji narodnjaka.

SANDRA POBJEĐUJE ANKU

Sandra Švaljek pobijedila bi Anku Mrak Taritaš i to sa 49,8 posto, a Mrak Taritaš osvojila bi 36,8 posto potpore birača, na izbore ne bi izašlo 7,2 posto birača, a ne zna njih 6,1 posto.

Za pobjedu Sandre Švaljek presudili bi glasovi HDZ-ovog kandidata - njih 44 posto, ali i Brune Esih njih 65 posto te 34 posto birača Milana Bandića.

VEĆINA U GRADSKOJ SKUPŠTINI - NEMOGUĆA MISIJA

Prva lista bit će SDP/HNS/HSU s 23,2 posto potpore, potom slijedi Bandićeva lista s 22 posto, a lista Sandre Švaljek uživa potporu od 19,5 posto. HDZ ima trenutačno 11,5 posto potpore birača a Živi zid 4,4 posto. Lista Brune Esih može računati na 3,7 posto potpore, a Most na 3,6 posto. Pametno ima 3 posto, a ostale stranke 4,3 dok je neodlučnih 4,7 posto birača.

ZAGREB I NAKON 4 GODINE - SVE ISTO

Većina ili 47 posto građana misli da je i nakon 4 godine situacija u metropoli ostala ista, da se pogoršavala misli njih 30 posto, a da se poboljšava njih 22 posto. Ne zna njih 1 posto.

GRADONAČELNIK NA IZBORE IZLAZI S "TROJKOM"

Milan Bandić na izbore izlazi s, kažu mnogi, carskom ocjenom trojkom ili 2,9.

ALI, JE LI VRIJEME ZA PROMJENE?

No, 69 posto ispitanika ipak misli da je došlo vrijeme za promjenu, a da Milan Bandić zaslužuje još jedan mandat misli 26 posto ispitanika, dok njih 5 posto ne zna.

A ZA KOGA GLASA HDZ-OVO BIRAČKO TIJELO?

Drago Prgomet može računati na 46 posto potpore birača HDZ-a, Bruna Esih na 24 posto, a Milan Bandić na 15 posto HDZ-ovih glasova.

NAPOMENA

Istraživanje je provedeno na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetnih građana Zagreba. Uzorak je stratificiran prema veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno od 24. do 26. ožujka 2017. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%, a za rejtinge 4,5%.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene